Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Botanická zahrada získala kriticky ohroženou masožravku. Pěstitelé se pokusí druh zachránit

Příznivci masožravých rostlin mohou nově v liberecké Botanické zahradě obdivovat nové druhy ohrožených masožravých rostlin, které rozšílily zdejší sbírky. Nepenthes clipeata jsou kriticky ohroženým endemitem rostoucím na svazích žulové hory Kelam na Borneu. Ve volné přírodě je jich méně než dvacet, přičemž pouze jedna rostlina je samičí.

Botanické zahradě se povedlo díky výborným vztahům se zahraničními pěstiteli v Německu získat čtyři nepříbuzné linie těchto rostlin a má tak nyní ve sbírce 2 linie samčí a 2 linie samičí. Úkolem zdejších odborníků bude tyto rostliny vypěstovat do květu schopného stavu a získat semena, která budou základem pro rozšíření genetické základny tohoto druhu.

„Jsem ráda, že se tak krátce po nástupu nového ředitele botanické zahrady, pana Václava Lenka podařil první krok k rozšiřování sbírek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Masožravka z Bornea je láčkovka a vyznačuje se poléhavým růstem. Naprosto typickým a nezaměnitelným znakem pro ni jsou listy vejčitého až skoro kruhového tvaru, jejichž délka i šířka je v dospělosti přibližně 20 centimetrů. Jsou silně plstnaté a úponky nesoucí láčku vyrůstají ze spodní strany listu ve vzdálenosti přibližně jedné třetiny od vrcholu listu, což je druhým typickým znakem. Díky tomu se na listech vytváří typická prohlubeň, umožňující rostlinám zachytávat vodu.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Botanická zahrada Liberec

Štítky botanická zahrada, Borneo, masožravé rostliny, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanická zahrada získala kriticky ohroženou masožravku. Pěstitelé se pokusí druh zachránit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.