Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V kraji vzniká několik dalších domovů pro postižené osoby. V Raspenavě se otevře už za týden

Další nové domovy pro hendikepované lidi, kteří žijí v ústavních zařízeních, postupně vyrůstají na dalších místech v Libereckém kraji. Na konci března bude otevřený Domov Raspenava. Krajští radní schválili vypsání veřejné zakázky na výstavbu nového zázemí pro hendikepované v rámci příspěvkové organizace Služby sociální péče Tereza v Semilech. Další nové domovy vznikají v Nové Vsi u Chrastavy a chystá se budování zařízení ve Vratislavicích nad Nisou.

Pokračuje tak projekt transformace sociálních služeb, který před lety začal výstavbou nových domovů pro klienty se zdravotním prostředí v Mařenicích. „Je to již dvacet let, kdy jsme odstartovali pilotními projekty transformace v Mařenicích a Domova Sluneční dvůr. Klienti žili v typických ústavních zařízeních, které původně ani nebyly určené k tomu, aby zde žili lidé. Například Mařenice kdysi bývaly skladem střelného prachu. Nyní lidé žijí v samostatných domovech a podle informací od vedoucích středisek se začlenili a jsou mnohem více samostatní a soběstační, než by bývali v klasickém ústavním zařízení,“ popsal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Před otevřením je nyní Domov Raspenava, který přišel na 70 milionů korun. „Projektový záměr Liberecký kraj schválil již v červnu roku 2016. Těší mě, že se nám podařilo výběrem vhodného zhotovitele snížit předpokládanou hodnotu celé zakázky, jež původně činila 75 milionů korun s DPH,“ poznamenal náměstek pro resort sociálních věcí Petr Tulpa (Starostové pro LK).

Ve čtyřech jednopodlažních pavilonech propojených centrální chodbou tu postižení ve skupinách bydlí, jeden pavilon slouží jako kuchyně a jídelna a v dalším je provozní zázemí a společenské prostory. „Moderní bezbariérové pavilony v Domově Raspenava vyhovují požadavkům současné doby. Jsem rád, že se tam klientům bude žít o poznání lépe a komfortněji,“ řekl Tulpa.

V přípravě je již zmíněný nový domov v Semilech. V semilské části Na Vinici má vzniknout objekt se čtyřmi domácnostmi, každá z nich bude pro čtyři klienty, a odlehčovací služba bude sloužit dvěma klientům. Celková nabídková cena nesmí překročit částku 85.662.397,62 korun, provozovat bude dům organizace Služby sociální péče Tereza v Semilech.

Kraj naopak upustí od projektu přístavby v Domově důchodců ve Velkých Hamrech, mimo jiné i proto, že stávající budova není vhodná pro splnění všech parametrů. „Projekt nenaplňoval princip transformace sociálních služeb, kde se za minimální standard považuje pokoj se samostatnou koupelnou a toaletou. Ve Velkých Hamrech by však došlo k tomu, že koupelny a toalety by byly společné pro dva pokoje a počet dvoulůžkových pokojů by přesáhl stanovený poměr, podle něhož může počet takových pokojů v zařízení pobytových sociálních služeb činit nejvýše třicet procent,“ dodal Petr Tulpa.

Nadále pokračuje transformace organizace APOSS Liberec, která je rozdělena na dvě části. První část,  výstavba v Nové Vsi u Chrastavy, je již skoro u konce. Druhá část, výstavba ve Vratislavicích nad Nisou, se chystá. V Nové Vsi jde o domov pro devět osob s poruchami autistického spektra, mentálním a kombinovaným postižením. Náklady činily 63 miliony korun s DPH, kolaudace se plánuje na konec května tohoto roku. Ve Vratislavicích nad Nisou se bude stavět na dvou místech, začátek se předpokládá příští rok na jaře. Vzniknou dva domovy pro 6 a 12 osob s poruchami autistického spektra, mentálním a kombinovaným postižením.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky domovy pro hendikepované, Liberecký kraj, výstavba, Raspenava, Vratislavice nad Nisou, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji vzniká několik dalších domovů pro postižené osoby. V Raspenavě se otevře už za týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.