Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lanovka na Ještěd se dočká obnovy. Bude mít zcela jinou podobu

Lanovku na Ještěd město Liberec znovu obnoví. České dráhy do obnovy ale již investovat nechtějí. Čeká se jen na znalecké posudky z obou stran. Kyvadlový systém se dvěma kabinami nahradí oběžný systém s menšími kabinkami.

Lanovka na Ještěd se po tragické havárii znovu dočká obnovy. Nebude ji však dále provozovat společnost České dráhy.  „České dráhy chtějí mít do konce dubna hotové odhady ceny nemovitostí a pozemků lanovky na Ještěd. Společnost má už vybraného znalce, který dělá posudek na hodnotu majetku. Ten byl v minulých měsících vymezen k převodu. Na straně města výběr znalce pokračuje. Aby byla totiž cena ověřena z obou stran, musí být dva znalecké posudky," sdělil náměstek generálního ředitele Českých drah Jiří Ješeta.

Lanovka je mimo provoz po tragické havárii z konce října 2021. České dráhy do její obnovy investovat nechtějí. Náklady se odhadují na 250 až 300 milionů korun. Město Liberec má zájem lanovku převzít. Záměr jednomyslně schválilo zastupitelstvo města loni v listopadu. „Jakmile bude posudek dokončen, my to předpokládáme do konce dubna, tak pak budeme moci v průběhu května, června postoupit dál v projednání samotného prodeje," doplnil Ješeta.

Dvoukabinovou lanovku na Ještěd vybudovala v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Ročně přepravila kolem čtvrt milionu cestujících. Předloňská tragédie byla první v její téměř devadesátileté historii. Na konci října 2021 se přetrhlo tažné lano a jedna ze dvou kabin spadla. Při nehodě zemřel průvodčí. V kabině pro pětatřicet lidí byl sám. Druhou kabinu se průvodčímu podařilo zastavit. Vyšetřování nehody zatím policie neuzavřela, čeká na znalecký posudek.

Liberec chce lanovku obnovit. Zkusí proto zajistit soukromého investora, který by ji zaplatil a následně provozoval. Jen základní oprava není ale podle výrobců lanovek možná vzhledem k bezpečnostním předpisům. Z možných řešení se zatím jako nejpravděpodobnější jeví následující varianta. Kyvadlový systém se dvěma kabinami pro pětatřicet lidí nahradí oběžný systém s menšími kabinkami pro osm až deset cestujících. V plánu Liberce je také prodloužení lanovky zhruba o 800 metrů ke konečné tramvajové trati v Horním Hanychově.

Obnovu by mohlo zkomplikovat případné zapsání lanovky nebo některé její části mezi kulturní památky. Podnět dostalo ministerstvo kultury loni na konci roku. „My jsme se to dozvěděli z médií, ale podle našich právníků to na proces prodeje nemá žádný vliv," dodal Ješeta.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jested.cz

Štítky České dráhy, Ještěd, Liberecký kraj, Liberec, lanovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Cidrych

Mám lanovku smlouvu od drah a všichni si ji mohou koupit

Středa, 29. března 2023, 17:33Odpovědět

John Scounty

On taky začíná reznout hotel, co takhle ho zbourat a postavit tam místo jednodílného rotačního hyperboloidu .... všudypřítomnou wellness-restaurační kostku.

Středa, 29. března 2023, 14:49Odpovědět

Petr Ruprecht

Liberec bez sněhu, bez lanovky, bez licence na můstky, s mrtvýma Pláněma, polomrtvou Bucharkou, ale s nadšeným Slovákem a společností vykazující každý rok ztráty, co z pitné vody dělá od října do března sníh :-D a chystá se vykastrovat další část lesa.

Neděle, 26. března 2023, 19:14Odpovědět

Petr Ruprecht

To bude letos krásné výročí :-D Mimochodem, minimální náklady na opravu s tím, aby prošla lanovka předpisy, měly podle neověřených zdrojů činit cca 70-80 miliónů. Za myšlenku prodloužení lanovky bych dotyčnému nakopal do pytle. A za tu vysekanou dálnici k lanovce pro vypráskanou rolbu taktéž.

Neděle, 26. března 2023, 19:11Odpovědět

Josef Fantal

Vypadá to na stejný osud jako lanovka na Slovensku z Tatranské Lomnice na Skalnaté Pleso taky zrušena. Bude to velká škoda

Neděle, 26. března 2023, 13:24Odpovědět

Radek Málek

Nojo koho jste si zvolili toho máte a ten se takhle projevuje. To je tak ,kdyby jste liberečáci občas koukali co za program mají zlodějský SLK, ODS a další ,tak by jste se teď nedivili.

Neděle, 26. března 2023, 12:43Odpovědět

František Adolf

Tak to jsou debilové. Právě kyvadlový systém je turistické lákadlo. Oběžný systém je na každé sjezdovce. ????‍♂️

Neděle, 26. března 2023, 00:37Odpovědět

Jirka Bouma

Ano, to co byla nostalgie a to nejhezčí, tak pohřbít, zničit a zlikvidovat. Místo toho udělat předraženou moderní stavbu, kterých vidíme po celém světě spousta. Ten Ještěd má svoje kouzlo právě díky té původní lanovce.

Sobota, 25. března 2023, 14:37Odpovědět

Lanovka na Ještěd se dočká obnovy. Bude mít zcela jinou podobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.