Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Začíná vyvážení popelnic na bioodpad. Město interval prodloužilo na dva týdny

Začátkem dubna začíná v Liberci pravidelné vyvážení hnědých popelnic určených na bioodpad. Radnice po letech rozdala dalších 1500 nádob, s tím ale přišla novinka, která občany příliš nepotěší, popelnice se budou vyvážet jen jednou za čtrnáct dní.

Nové popelnice přitom město několik posledních let lidem nedávalo. „Distribuci hnědých popelnic na bioodpad jsme na několik let pozastavili. Zájem o ně však nadále přetrvává, proto letos přidáváme další," uvedla již dříve mluvčí města Jana Kodymová.

Celkem tak v Liberci bude nově 4800 nádob. To ale přináší komplikaci, město je bude vyvážet jen jednou za čtrnáct dní. „Tímto opatřením můžeme umístit víc sběrných nádob mezi žadatele, a dodat tak nádoby k dalším domům," dodala mluvčí radnice.

V Liberci mohou lidé bioodpad odevzdat také ve sběrných dvorech, dvakrát ročně zajišťuje radnice i velkokapacitní kontejnery na zelený odpad. Bioodpad, který se v Liberci sebere, odpadová firma odváží až do 40 kilometrů vzdálené kompostárny v Mimoni. Ročně je to kolem 5000 tun bioodpadu.

Systém svozu považuje dlouhodobě radnice za neekologický, jiné řešení ale zatím nemá. Předminulé vedení radnice zvažovalo vybudování kompostárny na okraji Liberce v Londýnské ulici, současné tam chce ale raději vybudovat bioplynovou stanici. Zvažuje zároveň, že kompostárnu postaví ve 20 kilometrů vzdálené Chotyni, kde má Liberec pozemky. Tento projekt je ale teprve na začátku a zatím nemá podporu ani celé koalice.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky bioodpad, hnědé popelnice, svoz, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná vyvážení popelnic na bioodpad. Město interval prodloužilo na dva týdny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.