Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kino Varšava i náplavka ve Vratislavicích. O evropské dotace v programu ITI bude usilovat sedmdesát projektů

Zatím 70 projektů bude usilovat o evropské dotace v programu integrovaných územních investic (ITI) pro aglomeraci Liberec - Jablonec. Ze tří operačních programů chtějí získat 2,8 miliardy korun. Vyplývá to z akčního plánu strategie ITI Liberec – Jablonec nad Nisou, který schválili liberečtí zastupitelé. V Liberci se má z peněz opravovat třeba kino Varšava nebo některé školy, ve Vratislavicích zase vznikne náplavka, což kritizovala opozice.

Výhrady měla opoziční LOL, které se nelíbí způsob rozdělení peněz v Liberci. Neúspěšně navrhovala vyřazení dvou nákladných projektů náplavek, kdy po 70 milionech chce na dotacích na revitalizaci území u řeky Nisy získat Liberecký kraj a městský obvod Vratislavice. Opozice chtěla, aby tyto peníze město spíše použilo na revitalizaci sídlišť, jež zatím mezi projekty v ITI chybí. „Nám se prostě nelíbí, jak je to nastavené. Je to diskriminační vůči většině čtvrtí Liberce," řekl zastupitel Jaromír Baxa (LOL).

Podle náměstkyně primátora Šárky Prachařové (ANO) ale nejde o konečný výčet projektů a na veřejná prostranství bude podle ní v programu dost peněz. „Pokud bude projekt připraven, není problém ho tam vložit," řekla.

ITI Liberec – Jablonec nad Nisou zahrnuje 47 obcí. Zatím se uvádí, že pro celou oblast by mělo být k dispozici zhruba 1,326 miliardy z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), asi miliarda z Operačního programu Doprava a 180 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí.

Liberec chce z IROP získat 50 milionů na navýšení kapacity MŠ Stromovka, 80 milionů na modernizaci ZŠ Jabloňová či 49 milionů na rekonstrukci ZŠ U Soudu. Peníze chce město využít i na výstavbu bytů, opravu kina Varšava, revitalizaci Tržního náměstí nebo přestavbu zchátralého Technikova pavilonu na výstavišti na infocentrum. Na výstavbu cyklostezky z Liberce do Hodkovic nad Mohelkou by mělo jít 40 milionů a obdobná částka i na cyklostezku mezi Jabloncem a Rychnovem u Jablonce.

Jablonec by rád získal 140 milionů na navýšení kapacity MŠ Palackého, 100 milionů korun na dopravní terminál, 42 milionů na rekonstrukci Kantorovy vily nebo 30 milionů na revitalizaci Tyršových sadů.

Obce z Tanvaldska chtějí na vybudování Domu sociálních služeb použít 80 milionů a Tanvald na revitalizaci ulic Horská - Sportovní dalších 30 milionů. Hodkovice nad Mohelkou mají v plánu opravu radnice a usilovat budou o padesátimilionovou dotaci. Kolem 40 milionů chce Chrastava použít na modernizaci základní školy, nedaleký Hrádek nad Nisou 25 milionů na vybudování náplavky a 35 milionů na modernizaci ZŠ Donín.

Miliardu z Operačního programu Doprava hodlá dopravní podnik v Liberci využít zejména na rekonstrukci páteřní tramvajové tratě z centra ve směru na Horní Hanychov a Jablonec na prodloužení tramvajové tratě o 700 metrů.

Peníze z operačního programu životní prostředí by měly směřovat v Liberci do revitalizace přehrady a nádrže Tajch, modernizaci Malého divadla i škol. V Jablonci na zateplení pavilonu chirurgie a revitalizaci lesoparku v Kokoníně a na Tanvaldsku chtějí mít zařízení na zpracování plastů.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, EU, správa, Liberec, Jablonec nad Nisou, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kino Varšava i náplavka ve Vratislavicích. O evropské dotace v programu ITI bude usilovat sedmdesát projektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.