Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zeď domu ve Františkovské ozdobí obří skleněný drak. Lákat bude na akci

Patnáctimetrová zeď domu ve Františkovské ulici v Liberci v těchto dnech slouží jako pomyslné plátno dvojici umělců, grafickým designérům Jiřímu Hořavkovi a Ondřeji Benešovi. Ti se momentálně proměnili ve sprejery, aby na zdi, tak zvaným stylem mural art, vytvořili obřího skleněného draka. Obraz má lákat na druhý ročník Crystal Valley Week – Týden Křišťálového údolí v Liberci.

Festival zaplní Liberec na přelomu srpna září a nově jej provází skleněný drak. Bájné zvíře chrlí oheň, kterým si samo taví třpytivý ocas a tím říká: „Sklo je naše historie, současnost i budoucnost.“

„Tvůrcem, podle nás velmi povedeného vizuálu, je liberecké studio _STROY. Téma draka nás nadchlo, přesně splňuje naše představy. Velkoplošná nástěnná malba draka je realizováno ve spolupráci se společností Preciosa,“ uvedl David Pastva z Křišťálového údolí.

Grafici sprejují na zeď domu z plošiny a připraveno mají na dokončení celého díla asi 120 půllitrových barevných sprejů. Hotový kruhový obraz bude mít v průměru asi 11 metrů, barvou tvůrci pokryjí 95 čtverečních metrů plochy.

„Hledali jsme téma, kde se odrazí to, že sklářství je s Libereckým krajem neodmyslitelně historicky spjato a celý projekt Křišťálového údolí je i o tom, aby toto krásné řemeslo mělo budoucnost,“ vysvětlil jeden z tvůrců Jiří Hořavka a doplnil: „Napadl mě původně had, ale drak je ideální. Jde o ten oheň, který v sobě nosí. Je to jasná symbolika znovuzrození. Tak jako si tady na zdi bude tavit vlastním ohněm ocas, tak i skláři opakovaně roztavují skleněné střepy, aby z nich vznikla nová křehká krása. A současně je to také o historii sklářského řemesla, které v Křišťálovém údolí bylo, je a chceme, aby zůstalo i v budoucnosti.“

S přípravou začali Hořavka s Benešem v noci na pondělí. Projektorem si dílo nasvítili na zeď a díky tomu snadno přenesli základní obrysy. Pokud vše půjde podle plánu bude rozměrná upoutávku na sklářský festival hotová ve středu 5. dubna odpoledne.  Letos v květnu drak dokonce i ožije. V libereckém zámku ho Jiří Hořavka u příležitosti festivalu Anifilm animací rozpohybuje. Poté bude silueta draka provázet celý Týden Křišťálového údolí na všech plakátech a pozvánkách.

Letní festival Crystal Valley Week nabídne už druhým rokem živé ukázky výroby skla přímo v centru Liberce, skleněné instalace v ulicích, výstavy, speciální křišťálový trh, hudbu i zábavu. V tramvajovém depu v Liberci představí svou tvorbu například módní návrhářka Liběna Rochová, spolu se svými studenty a absolventy pražské UMPRUM. V kavárně Pošta budou k vidění společné práce designérů a sklářů. Půjde mimo o díla Petr Novotného, Miroslava Liederhause a Petra Kuchty. Slavnostní začátek Týdne Křišťálového údolí je v pondělí 28. srpna, konec 2. září.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Křišťálové Údolí

Štítky design, obraz, drak, Křišťálové Údolí, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeď domu ve Františkovské ozdobí obří skleněný drak. Lákat bude na akci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.