Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Seznam rušených poboček v Liberci se může změnit. Pošta chce znát návrh města

Město Liberec může do konce dubna připomínkovat návrh České pošty na redukci počtu poboček v Liberci. Nezmění se nic na tom, že končí 6 poboček na území města, ovšem změnit se může, jaké z nich to budou. Diskutovat o tom budou členové rady, kteří si vyžádali od České pošty údaje o tom, jak jsou které pobočky využívané.

Zástupci pošty se v úterý 4. dubna sešli s vedením města, aby jim sdělili důvody rušení poboček. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) zopakovali, že důvodem je zejména špatná finanční situace a výkony pošt, které v Liberci od roku 2018 klesly o 55%.

„Požádali jsme poštu o číselné údaje o tom, jak rozhodovali o zrušení konkrétních poboček. Město zajímá, jak jsou které pobočky efektivní a vytížené. Tato data nemáme. Nicméně pošta po nás chce náš názor na to, jaké pobočky zachovat či ne, což se bez konkrétních čísel těžko dělá,“ uvedl Zámečník s tím, že za sebe osobně si dokáže představit zrušení pobočky na nádraží a ponechání pouze Balíkovny a přesunutí jejích služeb na Františkov, aby byl obsloužen prostor za nádražím. Tato část Liberce by totiž podle zveřejněných plánů pošty měla o pobočku přijít.

„My si sice můžeme říct, jaké pobočky chceme zachovat, ale potřebujeme k tomu kvalitní data od pošty, abychom věděli, jak je která pobočka velká a kolik lidí vlastně obslouží. K jejich dodání jsme poštu vyzvali. Protože mi si můžeme myslet, že třeba nějakou poštu zachovat, ale na základě dat se může ukázat, že tam lidé nechodí,“ poznamenala k situaci náměstkyně Šárka Prachařová (ANO).

Její kolega náměstek Petr Židek (ODS) vyčetl České poště hned několik věcí. Především naprostou nekomunikaci se samosprávou, kdy neproběhlo žádné jednání, ačkoli bylo v minulosti přislíbeno, že pokud nastane redukce poboček, tak se vše předem projedná.   

„Za mě je naprosto nepřijatelné, aby byla zrušena pobočka v Globusu. To je naprosto flagrantní porušení logických postupů v tom, jak má fungovat Česká pošta. K poště v Globusu je pozitivní vztah ze strany lidí, funguje tam dlouhá otvírací doba, mnoho lidí ví, že si během cesty do Globusu spojí nákupy s návštěvou pošty. To že je tam větší čekací doba jen svědčí o tom, že je vyhledávaná a vytížená. A upřímně, kolik pracujících lidí má čas jít dopoledne na poštu? Všichni to řeší odpoledne, kdy je většina malých pošt je zavřena,“ shrnul svůj názor Židek.

Podle něj není výběr, které pobočky zrušit, na zástupcích samospráv, ale na České poště. „Ta by se měla zabývat i tím, zda nezapracovat na změně poštovní vyhlášky a zařídit to tak, že pobočky pošty nezruší a nechá je otevřené jeden nebo dva dny v týdnu, což jim dnes neumožňuje vyhláška o poštovních službách. A to si myslím, že je na vládě a ministerstvu vnitra, aby se tímto problémem zabývaly. Pošty se nemusí úplně zrušit, ale mohou fungovat v omezené době a jedni zaměstnanci mohou v jednou týdnu obsluhovat třeba tři pobočky,“ předkládá Židek jedno z východisek.

Další z členů rady, Jiří Šolc (nestr. Za ANO), zase poukazuje na další nesmysl v počínání pošty.

„Vadí mi jistá forma diskriminace, kdy každá malá obec může poštu zachovat, protože tam je nějaké starostovské právo, ale v Liberci celá lokalita za nádražím, což je podstatná třetina města, poté co byla zrušena pošta v Horním Hanychově, tak bude zrušena pošta bez náhrady. Pošta také říká, že chce zachovat pošty tam, kam jezdí MHD, ale do Hypernovy MHD nejezdí, to je komerční linka, kterou platí Hypernova a když přestane platit, nebude tam jezdit nic,“ dodal Šolc.

Zástupci města si také nechali porovnat Liberec s jinými krajskými městy, například Olomoucí či Českými Budějovicemi. „Všude zůstává více poboček než v Liberci. Přitom jsou na poštách v Liberci závislé i spádové obce, které se dříve odtrhly jako třeba Šimonovice nebo Dlouhý Most,“ upozornil náměstek Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Postup České pošty může být podle primátora i nebezpečný při fragmentaci měst na menší části. „Leckdo si může říci, že kdyby nebyla jejich část čtvrtí, ale samostatnou obcí, tak poštu má. Tady je přesně ten trend, kterým napomáhá tomu, aby se větší aglomerace drolily a měli jsme více samospráv. Pak se není co divit, že někdo volá po tom, že se odtrhne,“ uzavřel primátor Zámečník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky pošta, pobočky rušení, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznam rušených poboček v Liberci se může změnit. Pošta chce znát návrh města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.