Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Orloj i čůrající voříšek se z Kryštofova Údolí přestěhují. Nepomohla ani nabídka kraje na odkup

Kryštofovo Údolí přijde o orloj, několik betlémů i sochu čůrajícího voříška. Přestěhovat se je rozhodla jejich majitelka Alice Chmelíková. Ta je dcerou autora orloje i sochy psa Martina Chaloupky. O stěhování se spekulovalo delší dobu, do jednání se nakonec s nabídkou odkupu orloje vložil i Liberecký kraj, úspěšný ale nebyl. Orloj se tak přestěhuje do Žibřidic, čůrající voříšek zase do libereckých Pavlovic.

„Orloj vznikal s vydatnou pomocí dobrovolníků a patronů, kteří přispívali a často pracovali zdarma nebo jen za symbolickou odměnu. Jednali jsme spolu, protože pro nás není představitelné, že by se toto dílo, které vymyslel Martin Chaloupka primárně pro Kryštofovo údolí, ocitlo jinde. Bohužel jsme se nedohodli,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Jednání ČTK potvrdila i majitelka orloje Alice Chmelíková. „Beru to tak, že chci poskytnout orloj a muzeum další vesnici, a to vesnici Žibřidice jako jejich start-up. Stejně jako to tehdy tatínek poskytl Kryštofovu Údolí, tak já vlastně dělám obdobný krok, aby si lidé zase užili orloj jinde," řekla Chmelíková.

Společně s muzeem bude orloj v žibřidické hasičské zbrojnici s věží. Muzeum bude podle Chmelíkové v provozu asi od začátku července a orloj někdy od srpna. „Orloj jde teď do Prahy na kompletní rekonstrukci, čekají na něj restaurátoři. A pak se bude stěhovat do Žibřidic," uvedla Chmelíková. Ve věži budou muset podle ní ještě před tím vybudovat nosnou konstrukci.

Kraj přitom chtěl orloj odkoupit za dva miliony korun. „Věřím, že kdyby Martin Chaloupka žil, nikdy by s tím nesouhlasil. Orloj ke Kryštofovu Údolí patří, dotváří tamního genia loci, kterého už před lety objevil legendární výtvarník Josef Jíra, řečený maloskalský Chagall. Pro vesnici vytvořil originální betlém, který tam vystavují vždy o Adventu právě vedle orloje,“ dodal Půta.

Dlouhá a neúspěšná jednání s majitelkou potvrdila i starostka obce Jana Blažková (SNK Kryštof). „Naše obec velmi usilovala o to, aby budova s orlojem zůstala v místě svého vzniku. Z vyjádření mnoha pamětníků víme, že ho pan Martin Chaloupka budoval výhradně pro Kryštofovo Údolí. S touto myšlenkou také oslovoval sponzory a patrony. Já osobně si velmi vážím úsilí a vynaložených finančních prostředků mnoha místních občanů a chalupářů a právě kvůli nim jsem cítila povinnost o budovu s orlojem usilovat. Dále vnímám nemalou uměleckou hodnotu celého díla. Osobně mě to stěhování velmi mrzí,“ uvedla v tiskové zprávě.

Nejsme jen orloj, říká starostka obce

Podle ní ale Kryštofovo Údolí není jen orloj. „Obec byla právem vyhlášena vesnickou památkovou zónou, její chloubou je dochovaná vesnická architektura, kostel sv. Kryštofa, novinský viadukt a mnoho dalších drobných sakrálních památek. Máme svým návštěvníkům stále co nabízet,“ dodala.

Celý orloj je dílem řemeslníků a umělců z regionu. Mechanická část je z dílny Františka a Petra Budákových z nedalekého Machnína, Jiří Otmar vyrobil pohybovou mechaniku. Figurální část oroje zhotovil liberecký řezbář Václav Plechatý. Figury mají i své patrony, Jiřina Bohdalová si vzala pod ochranná křídla krávu, Jiří Lábus selku, moderátorka ČT Marcela Augustová slepici. Dalšími jsou Martin Dejdar, Marek Eben, regionální politici a podnikatelé.

Několik z nich se také postavilo proti stěhování a připojili se k otevřenému dopisu Petry Palaščákové, dcery autora dřevořezeb Václava Plechatého. Ani to ale nepomohlo.

Obec navíc přijde i o další cíl turistů – sochu čůrajícího voříška, jejímž autorem je také Martin Chaloupka. I tu se majitelka rozhodla přestěhovat, nové místo najde v libereckých Pavlovicích.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Kryštofovo Údolí

Štítky kryštofovo údolí, chaloupka, orloj, čůrající voříšek, stěhování, žibřidice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radka Nováková

Nedohoda zúčastněných mě mrzí. Škoda. Možná nebylo úplně nutné vypovědět smlouvu pro muzeum. No do vnitřních věcí nevidím, tak nesoudím. Ale co musím dát vědět, je že se domnívám, že čůrající voříšek není úplně voříšek a předlohou byl pes národního plemene Český strakatý pes :o).

Čtvrtek, 6. dubna 2023, 12:05Odpovědět

Orloj i čůrající voříšek se z Kryštofova Údolí přestěhují. Nepomohla ani nabídka kraje na odkup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.