Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 8. listopadu 2024  |  Svátek má Bohumír
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak na chutné Velikonoce? Připravte si tvarohového beránka nebo tradiční mazanec

PR článek

O Velikonocích nesmí na stole chybět tradiční mazanec nebo beránek. Receptů na tyto sváteční dobroty najdete na internetu spoustu. Jak tedy vybrat ten nejlepší? Inspirujte se s dm drogerií.

Mazanec

Tradiční bochánek nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Jeho tradice sahá až na přelom 15. a 16. století. Podle toho, jak byla bohatá rodina, se pekl buď jeden velký mazanec, z něhož dostal každý svůj kousek, nebo v případě movitější rodiny se peklo více malých bochánků. Připravuje se z kynutého těsta. Jak tedy na chutný mazanec?

Na těsto potřebujete:
250 ml mléka
1 lžíci cukru krupice
20 g čerstvého droždí
250 g celozrnné pšeničné mouky od dmBio
250 g hladké mouky
špetku soli
70 g sladidla erythritol
½ lžičky nastrouhané citronové kůry
¼ lžičky vanilky Bourbon mleté od dmBio
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
60 g másla ghee od dmBio
1 vejce
60 g nasekaných vlašských ořechů od dmBio
40 g brusinek slazených jablečnou šťávou od dmBio

Nejprve si připravte kvásek. Do hrnku dejte vlažné mléko, přidejte do něj cukr a droždí. Odložte směs někam na teplé místo a počkejte, dokud kvásek nevzejde.

Mezitím si do mísy připravte celozrnnou a hladkou mouku, špetku soli, sladidlo erythritol, citronovou kůru, vanilku, muškátový oříšek, změklé máslo ghee a vejce. Následně přidejte kvásek a v robotu nebo ručně zpracujte těsto. To musí být vláčné, ale nemělo by se vám přichytávat na stěny.

Když máte hotovo, dejte přes těsto v míse kuchyňskou fólii a nechte zhruba jeden a půl hodiny kynout na teplém místě. Poté do těsta zapracujte brusinky a ořechy a vytvořte bochánek, který dejte na plech a nechte pod kuchyňskou fólií ještě zhruba hodinu kynout.

Připravte si troubu, kterou předehřejte na 160 °C, mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte přibližně 60 až 70 minut. Zhruba po 30 minutách, ne dříve, mazanec ještě jednou potřete a nechte dopéct dozlatova.

TIP: Mazanec podávejte s marmeládou nebo ořechovým máslem.

Tvarohový beránek

Recept na tvarohového beránka připravila pro dm drogerii instablogerka Tereza Olivová. Tradice velikonočního beránka vznikla jako symbol skopového masa, které bylo dříve velmi oblíbené. Odkazuje také na Ježíše Krista, jenž byl podle křesťanské víry beránkem obětovaným na kříži. Velikonoční beránek se připravuje ze sladkého těsta, které můžeme doplnit čokoládovou polevou nebo právě tvarohem.

Na beránka potřebujete:
3–4 vejce podle velikosti (asi 160 g celkem)
200 g měkkého másla
120 g třtinového cukru od dmBio
½ prášku do pečiva od dmBio
250 g pšeničné mouky, typ 550 od dmBio
250 g polotučného měkkého tvarohu ve staniolu
citronovou kůru z ½ citrónu
¼ lžičky vanilky Bourbon mleté od dmBio

Jak tedy na tvarohového beránka od Terezy Olivové? Nejprve si všechny suroviny připravte na linku nejméně dvě hodiny předem. V kuchyňském robotu nebo ručně v míse vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte vanilku. Vzniknout by měla světlá směs, která bude mít krémovou konzistenci.

Troubu si zapněte na 160 °C a vymažte formu na beránka.

Do připravené směsi přidávejte po kostkách měkké máslo, které nechte vždy úplně zašlehat. Stejně tak tvaroh. Vedle si zatím promíchejte mouku s práškem do pečiva a vzniklou směs postupně pomalu přidávejte ke zbytku těsta. Nakonec přijde citronová kůra. Pokud se vám zdá těsto trochu tuhé, můžete přidat dvě lžíce mléka.

Těsto vložte do formy a pečte zhruba 50 minut. Troubu ani formu po celou dobu pečení neotvírejte. „Tvarohové těsto je vláčné a pokud si dáme práci se šleháním vajec a budeme mít suroviny ve stejné pokojové teplotě, je výsledek zaručený,“ radí blogerka Tereza Olivová.

Ingredience na oba recepty můžete sehnat v dm drogerii.

Ohodnoť článek

Štítky velikonoce, velikonoční pečení, beránek, mazanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak na chutné Velikonoce? Připravte si tvarohového beránka nebo tradiční mazanec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.