Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekSobota, 8. dubna 2023, 09:15
O Velikonocích nesmí na stole chybět tradiční mazanec nebo beránek. Receptů na tyto sváteční dobroty najdete na internetu spoustu. Jak tedy vybrat ten nejlepší? Inspirujte se s dm drogerií.
Tradiční bochánek nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Jeho tradice sahá až na přelom 15. a 16. století. Podle toho, jak byla bohatá rodina, se pekl buď jeden velký mazanec, z něhož dostal každý svůj kousek, nebo v případě movitější rodiny se peklo více malých bochánků. Připravuje se z kynutého těsta. Jak tedy na chutný mazanec?
Nejprve si připravte kvásek. Do hrnku dejte vlažné mléko, přidejte do něj cukr a droždí. Odložte směs někam na teplé místo a počkejte, dokud kvásek nevzejde.
Mezitím si do mísy připravte celozrnnou a hladkou mouku, špetku soli, sladidlo erythritol, citronovou kůru, vanilku, muškátový oříšek, změklé máslo ghee a vejce. Následně přidejte kvásek a v robotu nebo ručně zpracujte těsto. To musí být vláčné, ale nemělo by se vám přichytávat na stěny.
Když máte hotovo, dejte přes těsto v míse kuchyňskou fólii a nechte zhruba jeden a půl hodiny kynout na teplém místě. Poté do těsta zapracujte brusinky a ořechy a vytvořte bochánek, který dejte na plech a nechte pod kuchyňskou fólií ještě zhruba hodinu kynout.
Připravte si troubu, kterou předehřejte na 160 °C, mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte přibližně 60 až 70 minut. Zhruba po 30 minutách, ne dříve, mazanec ještě jednou potřete a nechte dopéct dozlatova.
Recept na tvarohového beránka připravila pro dm drogerii instablogerka Tereza Olivová. Tradice velikonočního beránka vznikla jako symbol skopového masa, které bylo dříve velmi oblíbené. Odkazuje také na Ježíše Krista, jenž byl podle křesťanské víry beránkem obětovaným na kříži. Velikonoční beránek se připravuje ze sladkého těsta, které můžeme doplnit čokoládovou polevou nebo právě tvarohem.
Jak tedy na tvarohového beránka od Terezy Olivové? Nejprve si všechny suroviny připravte na linku nejméně dvě hodiny předem. V kuchyňském robotu nebo ručně v míse vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte vanilku. Vzniknout by měla světlá směs, která bude mít krémovou konzistenci.
Troubu si zapněte na 160 °C a vymažte formu na beránka.
Do připravené směsi přidávejte po kostkách měkké máslo, které nechte vždy úplně zašlehat. Stejně tak tvaroh. Vedle si zatím promíchejte mouku s práškem do pečiva a vzniklou směs postupně pomalu přidávejte ke zbytku těsta. Nakonec přijde citronová kůra. Pokud se vám zdá těsto trochu tuhé, můžete přidat dvě lžíce mléka.
Těsto vložte do formy a pečte zhruba 50 minut. Troubu ani formu po celou dobu pečení neotvírejte. „Tvarohové těsto je vláčné a pokud si dáme práci se šleháním vajec a budeme mít suroviny ve stejné pokojové teplotě, je výsledek zaručený,“ radí blogerka Tereza Olivová.
Ingredience na oba recepty můžete sehnat v dm drogerii.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.