Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ministerstvo v Libereckém kraji zruší pět poboček finančního úřadu. Ne všichni mohou jezdit do Liberce, zlobí se starosta Frýdlantu

Po oznámení rušení poboček pošt přichází tentokrát Ministerstvo financí s redukcí poboček finančního úřadu. Libereckého kraje se to týká v pěti případech - konkrétně Železném Brodu, Tanvaldu, Novém Boru, Jilemnici a Frýdlantu. Kraj tak přijde o polovinu poboček úřadu.

„Cílem je větší efektivita Finanční správy a samozřejmě i úspory pro stát v příštích třech letech ve výši až 150 miliónů korun – to vše při zachování kvality a dostupnosti služeb finančních úřadů pro občany a firmy,“ uvedl v tiskové zprávě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Rušené pobočky v Libereckém kraji Frýdlant, Jilemnice, Nový Bor, Tanvald, Železný Brod.

Jenže podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS), kterého se rušení pobočky finančního úřadu týká, přinese pro obyvatele komplikace. „Ne všichni obyvatelé Frýdlantska mají kapacitu a možnost jezdit své záležitosti vyřizovat do Liberce, především proto jsme bojovali alespoň za částečné zachování této služby pro Frýdlantsko,“ řekl.

Podle něj by ministerstvo mělo začít od Prahy a od velkých centrál. „Protože zrušit jedinou pobočku na Frýdlantsku, která slouží 25 tisícům lidí, mi jako dobré řešení rozhodně nepřijde,“ myslí si.

Podobně se vyjádřil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK). „Chápu, že stát musí šetřit, úplně ale nerozumím tomu, že začíná šetřit na těch nejchudších oblastech,“ řekl.

Zrušení finančního úřadu ve Frýdlantu je podle něj další rána pro tento příhraniční region. „Čekal bych, že bude existovat nějaký plán, kde vláda řekne: 'děláme tyhle kroky, protože musíme dělat úspory ve veřejných financích', ale že se s námi o tom pobaví. Podle mě to je špatná strategie, začal bych stěhovat ministerstva z Prahy ven,“ dodal.

Pobočky, které zůstanou Liberec, Jablonec, Česká Lípa, Semily, Turnov

Ve Frýdlantu jde po pár dnech už o druhou komplikaci. I když ve městě zůstane pobočka České pošty, upraví otevírací dobu a v sobotu zůstane zavřená. Zástupci České pošty to vedení města oznámili bez předchozí domluvy. „Bez toho, aby s námi něco řešili nebo vůbec vnímali, že je to pro řadu lidí po celém Frýdlantsku problém,“ řekl Ramzer.

Ten chce zrušení pobočky ještě zvrátit a chystá se sejít s ředitelem finančního úřadu. „Lidi tady mají stejné právo na služby, jako všude jinde. Znovu opakuji, že Frýdlant je obcí s rozšířenou působností, ve které by prostě základní služby měly být obyvatelům Frýdlantského výběžku bez rozmýšlení dostupné,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ministerstvo financí, liberecký kraj, finanční úřad, rušení poboček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo v Libereckém kraji zruší pět poboček finančního úřadu. Ne všichni mohou jezdit do Liberce, zlobí se starosta Frýdlantu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.