Při letošních kontrolách na velikonočních trzích v Libereckém kraji odhalili hygienici prohřešky v pěti stáncích s občerstvením. Zkontrolovali jich 28 a k tomu dvě stálé stravovací provozovny, jež byly součástí trhů, informovala krajská mluvčí hygienické stanice Zuzana Balašová.
Zjištěnými nedostatky byly podle hygieniků vakuově balené uzeniny s prošlým datem použitelnosti, nedostatečně označené rozpracované polotovary, nezabezpečení pitné vody k mytí rukou a znečištěné a poškozené nádoby určené pro skladování potravin. „Na místě byla přijata opatření k nápravě a provozovatelům budou uloženy pokuty," dodala Balašová.
Hygienici kontrolovali zejména stánky s nabídkou rychlého občerstvení, jako jsou teplé nápoje, trdelníky, klobásy na grilu, opékané selátko, sejkory, bramboráky, opékané brambory, zelňačka, palačinky, lívance a cukrářské výrobky.
„Ačkoliv se z pohledu zákazníka může zdát, že se jedná jen o malý stánek, i zde může dojít k velkým problémům zejména při nedodržení správné manipulace a skladování potravin, absenci pitné vody určené pro mytí rukou či nedostatečném dodržování zásad osobní a provozní hygieny," dodala Alena Patková, pověřená řízením krajského odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání.
Kontroly stánkového prodeje, a to nejen na jednorázových akcí, patří mezi priority hygieniků. Loni v Libereckém kraji v provozovnách společného stravování provedli 636 kontrol, z toho ve 38 případech šlo o mobilní stánky, v 72 o pevné stánky a ve 46 o bufety či cukrárny. Kvůli zdravotním obtížím lidí po konzumaci potravin provedli hygienici v kraji 13 kontrol. Celkem za zjištěné nedostatky v rámci 636 kontrol uložili 140 pokut za 583 tisíc korun.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.