Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne zdražil, nafta dál zlevňuje

V Libereckém kraji zdražil od minulého týdne benzin, nafta dál zlevňuje. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,54 Kč, před týdnem byl o 52 haléřů levnější. O 28 haléřů zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 34,20 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 5,64 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 11,35 Kč na litru víc.

Nafta je teď nejlevnější za rok a půl, za takové ceny ji motoristé tankovali naposledy v první polovině října 2021. Loni počátkem března vyhnala ceny paliv do rekordní výše ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února. Cena nafty pak kulminovala v kraji 13. března, kdy se průměrná cena za litr dostala na 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i víc než 52 korun. Benzin se dostal na maximum až 6. července, kdy byl litr v kraji průměrně za 47,95 koruny.

Podobný vývoj jako v Libereckém kraji mají ceny pohonných hmot v celé zemi, v průměru od minulé středy zlevnily o 36 haléřů na litru. Benzin teď řidiči v Česku tankují průměrně za 37,63 Kč, nafta je po 34,44 koruny. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,21 Kč. Za naftu platí nejméně motoristé v jižních Čechách, litr tam mají průměrně po 33,58 Kč. Nejdražší paliva nabízejí dlouhodobě pumpy v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 38,68 Kč, nafta se prodává po 36,80 koruny za litr.

V Libereckém kraji jsou ceny pod celostátním průměrem, patří ale k těm vyšším. Víc platí za paliva řidiči v Praze, středních Čechách, v Plzeňském, Jihomoravském a Olomouckém kraji a na Vysočině, dražší naftu mají také v Moravskoslezském kraji. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 37,41 Kč a naftu po 33,69 Kč. Za benzin platí nejvíc motoristé na Jablonecku, kde je litr průměrně za 37,65 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Liberecku, litr se tam prodává průměrně za 34,51 koruny.

U česko-polské hranice jezdí kvůli vysokým cenám v Česku stále víc lidí nakupovat i tankovat do Polska. Vláda tam loni kvůli zmírnění dopadu zdražování snížila sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u pohonných hmot a také spotřební daň. U základních potravin zrušilo Polsko DPH úplně. Daně u pohonných hmot se vrátily s novým rokem na původní úroveň, úlevy u základních potravin ale Poláci prodloužili do konce června. Mezi desítkami aut na parkovišti u prodejny Biedronka v Porajówě byla dnes dopoledne ta s jinou než českou poznávací značkou výjimkou.

Pro pohonné hmoty se už ale do Polska příliš jezdit nevyplatí. Třeba u čerpací stanice AB v Porajówě pár set metrů za hranicí chtěli dnes za litr benzinu 7,26 zlotého (36,46 Kč) a naftu měli za 7,12 zlotého (35,76 Kč). V polském vnitrozemí je sice možné tankovat i levněji, ale i ve 25 kilometrů vzdáleném Liberci bylo dnes možné litr nafty natankovat za méně než 33 korun a v případě benzinu ceny začínaly pod 37 korunami, zjistila ČTK.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne zdražil, nafta dál zlevňuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.