Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Výrobce medu: Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev

Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev, tedy 300 tisíc. Vyplývá to z odhadu společnosti Medokomerc, která je jednou z největších firem v Česku specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. K podobnému úhynu podle ní naposledy došlo v letech 2019 a 2020. Loni nepřežilo přibližně 35 procent včelstev v závislosti na lokalitě, uvedla firma. Za letošním úbytkem podle ní stál především teplejší přechod mezi podzimem a zimou, který vedl k vyššímu výskytu roztočů způsobujících například nemoc varroázu.

„Krátká a teplá zima znamenala vyšší aktivitu parazitů a roztočů, kterou se nepodařilo tak výrazně regulovat léčebnými postupy jako v předchozím roce," řekl zástupce společnosti Milan Špaček. Pokud v následujících měsících nedojde k extrémním teplotním výkyvům, snůška českého medu by podle něj měla dopadnout dobře. Tuzemští výrobci v Česku podle Špačka dlouhodobě nedokážou pokrýt poptávku, a tak se med často dováží ze zahraničí. V případě lesního medu je to například Španělsko či Argentina, uvedl již dříve.

Produkce medu v Česku podle Špačka v předešlých letech klesala. Mohly za to především problémy spojené s koronavirovou pandemií a úbytek řepky olejky, produkce mírně stoupla až loni, uvedl. „V posledních letech má významný vliv na množství řepkového nektaru volba hybridů řepky, v jehož případě zemědělci nehledí na nektarodárnost, ale na výnos. Mnoho z pěstovaných hybridů řepky tak tvoří příliš málo nektaru, což negativně ovlivňuje včelí produkci," řekl.

Podíl včelstev bez roztoče, který u včel způsobuje nemoc varroázu, letos podle Státní veterinární správy (SVS) meziročně klesl o 22 procent na 17 procent. Tento podíl klesá již druhým rokem, uvedla SVS. Nemoc v kombinaci s dalšími faktory, jako je nedostatečná výživa, virózy nebo nízká úroveň zoohygieny, může vést až k úhynu včelstev.

Řešit úhyn včelstev mechanickým opylováním, které se předloni podle Špačka testovalo v Izraeli, není vhodné, řekl. „Mechanické opylování není budoucností. Včely jsou totiž nenahraditelné. Jako jediné produkují med a jsou významnými opylovači, bez kterých by příroda nemohla existovat," dodal.

Podle Českého statistického úřadu bylo loni v ČR 654 tisíc včelstev. Vyprodukovalo se 7771 tun medu. Proti roku 2021, kdy včelaři vyprodukovali 6068 tun, je to nárůst o téměř 28 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky med, včely, Státní veterinární správa České republiky, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce medu: Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.