Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nečekaně odešel František Babický, dlouholetý dirigent Šaldova divadla

V pondělí 17. dubna nečekaně zemřel František Babický, osobnost, jejíž život byl úzce spjat s Libercem. Ve městě pod Ještědem působil od roku 1974 jaké dirigent a šéf opery Divadla F. X. Šaldy, pedagog a v roce 2019 získal čestné občanství Liberce za mimořádné zásluhy o rozvoj města v umění.

„Dotlouklo velké vzácné srdce Františka Babického, mého drahého muže. Odešel nečekaně, ale tak, jak si vždycky přál, doprovázen hudbou Mahlera a Dvořáka,“ informovala veřejnost o odchodu svého chotě jeho manželka Jana Pokorná.

Uznávaný český dirigent František Babický se narodil před čtyřiaosmdesáti lety v Praze, vyrůstal ale v Brandýse nad Labem. Absolvoval Konzervatoř v Praze a Hudební akademii múzických umění, obor dirigování.

V roce 1964 získal první angažmá v Jihočeském divadle jako sbormistr, později i dirigent. V roce 1969 se stal dirigentem Státního divadla Zdeňka Nejedlého v Ústí nad Labem, dnešního Severočeského divadla opery a baletu), kde působil až do roku 1974. Odtud se přesunul do Liberce, kde se stal dirigentem a šéfem opery Divadla F. X. Šaldy.

„František Babický nastoupil jako šéf opery roku 1975. Pod jeho vedením byl do třetice uveden smetanovský cyklus a byly pořádány také symfonické koncerty, zvláště s tvorbou Antonína Dvořáka. V té době byly inscenovány například opery: Antonín Dvořák Tvrdé palice (1974) a Šelma sedlák (1979), Bohuslav Martinů: Řecké pašije (1973) a Veselohra na mostě (1978), Sergej Prokofjev: Semjon Kotko (1976), Claudio Monteverdi: Korunovace Poppaey (1976), z původní tvorby Magdalena Petra Doubravského (1976),“ uvádí se k působení Františka Babického v Liberci na webových stránkách Šaldova divadla.

Po svém angažmá v Liberci se stal Babický šéfdirigentem Armádního uměleckého souboru v Praze a také spolupracoval s Filharmonií Hradec Králové. V roce 1983 začal pracovat v pražském Národním divadle a po rozdělení scén působil jako šéf Státní opery.

V letech 1992–1998 působil také jako šéf opery v Ústí nad Labem a současně dirigoval v Liberci, kde od roku 2002 zůstal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky dirigent, nekrolog, Divadlo F. X. Šaldy, František Babický, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nečekaně odešel František Babický, dlouholetý dirigent Šaldova divadla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.