Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pětinu plen, které Evropa denně spotřebuje, vyrobí Drylock v Hrádku nad Nisou

Téměř pětinu dětských plen, které se denně v Evropě spotřebují, vyrobí v závodě společnosti Drylock Technologies v Hrádku nad Nisou. Továrna, která je největším závodem belgické skupiny, loni dodala na trh 3,762 miliardy plenek, zhruba o čtvrtinu víc než v roce 2021. Letos výroba přesáhne čtyři miliardy, řekl ředitel hrádeckého závodu Jiří Lukeš. Tržby vzrostly loni podle předběžných informací o třetinu bezmála na 13 miliard korun.

V Hrádku vyrábějí kromě dětských plen a plenkových kalhotek také pleny pro dospělé, ty ale zatím tvoří jen zhruba šest procent výroby. Většina produkce - kolem 95 procent - míří do zahraničí, zejména do evropských zemí. „Česká republika je pro nás malá, v Česku se celková spotřeba dětských plenek pohybuje řádově v nízkých stamilionech kusů za rok a toto množství vyrobí náš závod v Hrádku za jeden měsíc," doplnil Lukeš.

Drylock vyrábí v Hrádku přes deset let, za tu dobu se výroba zvýšila více než dvacetinásobně. Firma v roce 2012 rozjížděla výrobu na čtyřech výrobních linkách se 155 zaměstnanci, kteří byli denně schopni vyrobit zhruba 520 tisíc plen. Dnes firma zaměstnává 1250 lidí a na 25 linkách denně vyrobí přes 11 milionů plen a plenkových kalhotek. Současný areál má přitom podle Lukeše prostor pro další zvýšení výroby zhruba o pětinu.

Hrádecký závod je jedním z osmi, které belgická rodinná společnost Drylock vlastní, další jsou v Itálii, Španělsku, USA nebo Brazílii. Skupina zaměstnává zhruba 3580 lidí a loni poprvé tržby přesáhly miliardu eur (23 mld.Kč). Tržby skupiny vzrostly loni o polovinu na 1,046 miliardy eur (24,345 mld.Kč) a pro letošní rok plánuje další růst tržeb na 1,334 miliardy eur (31 mld.Kč). Tržby skupiny rostly výrazně i navzdory tomu, že Drylock po zahájení války na Ukrajině ztratil kontrolu nad závodem v Rusku.

Skupina Drylock investuje každoročně miliony korun do vlastního výzkumu a vývoje. Podle zakladatele Barta Van Malderena vlastní více než 200 patentů, už druhý rok navíc drží certifikát, který dokládá uhlíkovou neutralitu výroby. „Snažíme se mít ekologický nejen provoz, ale také vyvíjet nové produkty, které budou co nejméně zatěžovat ekosystém. Naším cílem je udržet kvalitu za použití co nejmenšího množství materiálu, udávat nové směry v oblasti balení výrobků a používat recyklované nebo přírodní materiály," dodal Van Malderen.

Velkým projektem letošního roku bude optimalizace logistiky, kamiony by měly z velké části nahradit vlaky. Už od poloviny roku budou kamiony z Hrádku vozit plenky jen do Lovosic na kontejnerové překladiště, odkud bude podle Van Malderena jednou týdně vyjíždět celý vlak se 40 kontejnery do belgického přístavu Zeebrugge. Tam se naopak naloží suroviny, které firma často dováží ze zámoří, dopraví se do Lovosic a odtud už je kamiony převezou do Hrádku nad Nisou. V nákladech se to příliš neliší, výrazně se ale podle něj sníží dopady na životní prostředí.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drylock

Štítky ČR, průmysl, firmy, Drylock, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětinu plen, které Evropa denně spotřebuje, vyrobí Drylock v Hrádku nad Nisou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.