Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Speciály Rallye Dakar přilákaly desítky lidí. Strojní fakulta slavila výročí

Desítky zájemců přilákaly dnes odpoledne na náměstíčko k Technické univerzitě v Liberci závodní speciály legendární Rallye Dakar. Malí i velcí milovníci silných vozů přišli obdivovat proslulé kamiony Liaz a Tatra, motocykl KTM 450 nebo buginu Can-Am. K vidění byla i třeba závodní Škoda Rapid nebo speciální vozidlo vyvinuté přímo na univerzitě.

Akci pořádala fakulta strojní, u příležitosti sedmdesáti let od svého založení. Lidé také měli jedinečnou možnost potkat se s jezdci z proslulého závodu Rallye Dakar Jiřím Moskalem, Davidem Pabiškou, Tomášem Engem a Milanem Engelem. Ti rozdávali nejen autogramy fanouškům motorismu, ale vystoupili také na besedě.  

Technická univerzita v Liberci má s Dakarem přímé spojení. Byl to Zdeněk Kovář, který jako konstruktér liberecké automobilky LIAZ stál v 80. letech u zrodu myšlenky účasti československé výpravy na rallye Paříž–Dakar a který se také tohoto legendárního závodu v kabině LIAZky se startovním číslem 626 účastnil.

„Když se za pár let stal profesor Kovář prvním polistopadovým rektorem tehdejší Vysoké školy strojní a textilní v Liberci, připravovali se v univerzitních dílnách a laboratořích soutěžní LIAZky pro Dakar a další dálkové rally. Technická univerzita v Liberci je tedy zejména prostřednictvím katedry vozidel a motorů s motosportem a s rallye Dakar významně propojená, což rádi připomínáme,“ doplnil hlavní organizátor Dne motorismu a proděkan Fakulty strojní TUL Jan Valtera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky Rallye Dakar, Technická univerzita Liberec, fakulta strojní, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciály Rallye Dakar přilákaly desítky lidí. Strojní fakulta slavila výročí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.