Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Učitel liberecké univerzity viněný z nevhodného chování podal trestní oznámení

Učitel lexikologie a morfologie Richard Skultéty Madsen, na kterého si stěžovalo několik studentek Technické univerzity v Liberci kvůli údajnému nevhodnému chování se sexuálním podtextem, podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Na univerzitě se podle něj šířily nepravdivé zprávy o sexuálním obtěžování, uvádí web iROZHLAS.cz s odvoláním na advokátku vyučujícího. Pedagog obvinění z nevhodného chování odmítá, vysokou školu po dohodě opustil.

O případu údajného nevhodného chování jednoho z pedagogů na katedře anglického jazyka informovala univerzita v polovině března na svém webu. Stížnosti studentek tlumočili vedení školy studentští tutoři v loňském letním semestru. Univerzitní ombudsman, který případ posuzoval, ho charakterizoval jako nevhodné pedagogické postupy a nevhodnou interakci se studenty při výuce, uvedla škola. Vyučující se podle ní rozhodl odstoupit na vlastní žádost z pracovního poměru na fakultě.

Pedagog obvinění z nevhodného chování vůči studentkám odmítá a se závěry univerzitního ombudsmana Petra Pavlíka nesouhlasí. „Nikdy jsem se nedopustil žádného jednání, které by se dalo považovat za sexuální obtěžování. Pro nepravdivé obvinění ze sexuálního obtěžování jsem podal trestní oznámení a s pomocí advokáta je řeším též na půdě univerzity," napsal webu iROZHLAS.cz.

Mluvčí školy Radek Pirkl serveru řekl, že trestní oznámení nemíří na libereckou univerzitu nebo na některého z jejích pedagogů. Dodal, že případem se zabývala i policie, která na škole provedla šetření, jehož výsledek není znám.

Pedagog k 5. březnu na pedagogické fakultě na vlastní žádost skončil. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že se nechce vystavovat riziku dalších, podle něj nepravdivých obvinění. „Nadále jsem zaměstnancem Technické univerzity v Liberci na základě dohody o provedení práce a jsem pověřen vedením zadaných bakalářských prací," řekl nyní rozhlasu.

Liberecká univerzita neřešila podobný případ poprvé. Loni v srpnu skončil jiný pedagog, na kterého si studentka stěžovala už v roce 2020. Na základě opakovaných stížností loni na jaře nevhodné chování pedagoga potvrdila i speciální komise sestavená univerzitním ombudsmanem, dopouštěl se podle ní opakovaně jednání s prvky šikany. Před rokem ho pak děkan stáhl z výuky a všech pedagogických činností v létě pedagog na univerzitě skončil.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, právo, vysoké, Liberec, tul, trestní oznámení, obtěžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitel liberecké univerzity viněný z nevhodného chování podal trestní oznámení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.