Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Celorepublikovou Zemědělskou olympiádu ve Frýdlantu vyhrál Matúš Širgel ze SŠHL Frýdlant

Ve Frýdlantu se ve středu a ve čtvrtek konala celorepubliková Zemědělská olympiáda žáků středních škol. Soutěž uspořádala Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Do soutěže se zapojilo celkem devět škol z celé České republiky. Součástí druhého dne byl i doprovodný program pro veřejnost.

Ve středu 19. a ve čtvrtek 20. dubna se ve Frýdlantu uskutečnila celorepubliková Zemědělská olympiáda žáků středních škol. Soutěž už po šestnácté uspořádala Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Letos se do ní zapojilo devět zemědělských škol z celé České republiky.

„Do Zemědělské olympiády žáků středních škol se letos zapojily zemědělské školy z Horek nad Jizerou, Kostelce nad Orlicí, Světlé nad Sázavou, Humpolce, Frýdku-Místku, Bruntálu, Podbořan, Hubálova a samozřejmě se jí účastnil i tým naší školy. Celkový počet účastníků byl nejvyšší ze všech ročníků, soutěžících bylo 33, mezi nimi i čtyři dívky,“ sdělil ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Miroslav Kudrna.

Zástupci škol prokazovali své dovednosti v sedmi soutěžních disciplínách. „Ve středu jsme soutěž zahájili jízdou zručnosti kolovým traktorem s dvouosým přívěsem, poznávacím testem plodin, plemen zvířat a materiálů, didaktickým testem znalostí a nastavením výsevu na secím stroji. Ve čtvrtek pak soutěžící absolvovali sedlácký trojboj, který byl složen z ručního dojení, převozu pytlů kolečkem a odhadu hmotnosti a následně předvedli svou zručnost při práci s manipulátorem a při vykovávání skoby,“ doplnil za organizátory hlavní pořadatel soutěže a zástupce ředitele školy pro praktické vyučování Jaroslav Palarec.

Na prvním místě skončila SZŠ a SOU Kostelec nad Orlicí, na druhém ČZA Humpolec a třetí pozici obsadil místní SŠHL Frýdlant. V jednotlivcích byl nejlepším soutěžícím Matúš Širgel ze SŠHL Frýdlant, druhý skončil Vojtěch Stanislav Nováček ze SZŠ a SOU Kostelec nad Orlicí a třetí Radim Vajsar ze SZŠ a SOU Kostelec nad Orlicí.

„Těší mě, že jsme letos mohli být zase svědky takovéto skvělé soutěže pro žáky zemědělských škol z celé republiky a že si naši obyvatelé mohli užít skvělý doprovodný program, v jehož rámci si mohli například vyzkoušet i některé disciplíny olympiády. Třeba hod vidlemi na terč. Moc děkuji škole a všem jejím zaměstnancům, kteří se na přípravě této soutěže podíleli, že takto krásně reprezentují naše město," uvedl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Doprovodný program pro veřejnost se konal v prostorách Naučné zemědělské stezky nad pracovištěm v Zámecké ulici, který navštívilo více jak 800 návštěvníků. Pro děti i dospělé byly připraveny zábavné soutěže, nechyběla ani výstava hospodářského zvířectva. Návštěvníci také využili příležitosti vyrazit na projížďku zemědělskými stroji. Součástí programu byla bohatá nabídka občerstvení.

„Jsem moc rád, že Střední škola hospodářská a lesnická tradici olympiády zemědělské mládeže stále drží a těší mě letošní rekordní účast na olympiádě, ve které byly zastoupeny týmy z šesti krajů naší republiky. A co mě ještě na letošním ročníku těší je fakt, že se s mladými soutěžícími do Frýdlantu vracejí i absolventi školy, tentokrát však už jako pedagogové ostatních škol v republice,“ dodává starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Sekáč

Štítky Liberecký kraj, Frýdlant, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celorepublikovou Zemědělskou olympiádu ve Frýdlantu vyhrál Matúš Širgel ze SŠHL Frýdlant  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.