Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Zámek Lemberk bude kvůli filmařům týden uzavřený

S omezením musejí počítat na Liberecku návštěvníci dvou státních památek, zámku Lemberk a hradu Grabštejn. Zámek v Jablonném v Podještědí bude kvůli filmovému natáčení zavřený na přelomu dubna a května, příhraniční hrad u Hrádku nad Nisou bude mít dál uzavřenou hlavní přístupovou cestu.

Na Lemberku budou filmaři natáčet pokračování komedie Poslední aristokratka. Na zámku budou od 29. dubna do 5. května. „Zámek bude pro návštěvníky zcela uzavřený. Kvůli natáčení se bude dočasně stahovat i lešení u opravovaných vstupních objektů," sdělila regionální mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Lucie Bidlasová.

Snímek s názvem Aristokratka ve varu vzniká podle stejnojmenné knihy, jejímž autorem je spisovatel a milotický kastelán Evžen Boček. Film o rodině potomka šlechtického rodu Franka Kostky stejně jako kniha navazuje dějem na Poslední aristokratku. Odehrává se na jaře a v hlavních rolích se opět objeví Tatiana Dyková, Eliška Balzerová nebo Hynek Čermák. Premiéru by měl mít na začátku příštího roku.

Hlavní přístupová cesta k hradu Grabštejn je uzavřená od začátku letošní sezony v souvislosti s výstavbou vodovodní přípojky a čistírny odpadních vod. Podle původních předpokladů mělo omezení skončit do konce dubna. Práce na finálních površích ale mají zpoždění. „Ještě asi celý květen potrvají," uvedla kastelánka hradu Věra Ozogánová.

Příhraniční hrad tak bude i nadále přístupný pouze od Chotyně. Odtud vede nahoru k hradu klikatá zelená turistická cesta, která není vhodná pro kočárky. „Jsme rádi, že lidé i tak chodí a zatím si nikdo nestěžoval," doplnila kastelánka.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vyletnik.cz

Štítky Jablonné v Podještědí, Lemberk, Hrádek nad Nisou, Grabštejn, film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Lemberk bude kvůli filmařům týden uzavřený  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.