Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čeští skláři zaujali v italském Milánu netradičním křišťálovým svítidlem

Labyrint třpytivého světla a křišťálu zachyceného v pevných geometrických tvarech zazářil na milánském veletrhu osvětlení Euroluce 2023 v Itálii. Dynamická instalace Crystal Beat, kterou vytvořil tým designérů a sklářských mistrů společnosti Preciosa Lighting, je zároveň ukázkou nového konceptu osvětlení Crystal Grid.

Autoři instalace propojili světlo a zvuk a divák tak získává dojem, že slyší světlo a vidí zvuk. Crystal Beat navrhli kreativní ředitelé společnosti Preciosa Lighting Michael Vasku a Andreas Klug a sami nejlépe vysvětlují, co bylo při tvorbě jejich záměrem.

„Chtěli jsme ukázat všestrannost a možnosti dynamického osvětlení, které koncept Crystal Grid nabízí,“ říká o instalaci Michael Vasku. „Použili jsme prostorový zvuk a sladili ho s křišťálovou strukturou osvětlení. Cílem bylo vytvořit silný zážitek z prostoru, podobně podmanivý jako hledání cesty labyrintem, kde každý další krok ve vás vyvolá pocit úžasu," dodává jeden z kreativních ředitelů Preciosa Lighting.

„Nechte světlo křišťálu působit na svou představivost; nechte se okouzlit rytmem hudby, který vás obklopuje. Instalace nemá za cíl pouze představit nový koncept osvětlení, ale zároveň umožnit divákům prozkoumat své smysly a zejména si užít netradiční zážitek, který na ně čeká v našem křišťálovém bludišti," doplňuje druhý z dua kreativních ředitelů Andreas Klug.

O unikátnosti instalace Crystal Beat svědčí také její impozantní rozměry. 810 ručně foukaných křišťálových trubic tvoří téměř 5 metrů vysokou a 14,5 metrů širokou imerzivní instalaci. Důkazem pohlcující rozměrnosti instalace je i délka kabeláže mezi 1620 jednotlivými světelnými zdroji, která dosahuje 5 kilometrů. A pokud by se všechny křišťálové trubice poskládaly do jedné řady, dosáhly by délky více než šesti fotbalových hřišť.

Instalace Crystal Beat byla navržena speciálně pro milánský veletrh a je nejnovějším přírůstkem designových konceptů společnosti Preciosa. Mezi předchozí oceňované instalace pro výstavy v rámci milánského týdne designu patřily Breath of Light (2018), Carousel of Light (2019) a Composition in Crystal (2022).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Preciosa Lighting

Štítky skláři, svítidla, Preciosa Lighting, Kamenický Šenov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští skláři zaujali v italském Milánu netradičním křišťálovým svítidlem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.