Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Rodinné bydlení zakousnuté do skály najdete ve Starém Harcově

Soutěž Karla Hubáčka – Stavba roku Libereckého kraje je v plném proudu. Lidé mohou hlasovat o jednotlivých stavbách a podpořit svého favorita v Ceně veřejnosti. V letošním roce je v soutěži i celá řada realizací v Liberci. Liberecká drbna vám představí v krátkém seriálu soutěžící liberecké stavby.

Novostavba jako by zakousnutá do svahu nahradila nevyhovující předchůdce v CHKO Jizerské hory. Rodinné domy ve Starém Harcově, v ulici Na Výběžku, zaujmou na první pohled, a to nejen výrazným dřevěným obkladem.  Architekti si museli poradit se skalním útvarem, ke kterému stavba přiléhá a výzvu zvládli. Domy jsou obloženy velkoformátovými obklady z liberecké žuly a jejich obytná část je zvenčí obložena dřevěným obkladem. Navíc jde o nízkoenergetickou stavbu jejíž nosné konstrukce jsou zděné a monolitické, s vatou izolovanou provětrávanou fasádou.

Dům má tři bytové jednotky, ale při jejich navrhování se kladl velký důraz na soukromý všech obyvatel. Mají vlastní vstupy, prostornou venkovní terasu a ve společných prostorách dostatek úložných prostor. Také vnitřní prostory jsou přívětivé, působí lehce, čistě a útulně.

Oba domy jsou vytápěny energeticky úsporným tepelným čerpadlem. Odpadní vody jsou čištěny v čističce odpadních vod a veškerá voda je vsakována na vlastním pozemku. Dešťová voda je sbírána do nádrží a používána pro závlahu zahrady.

Pokud vás návrh projektantů Martina Klusáčka, AGRAL Plus a Vladimíry Jínové zaujal, můžete pro něj hlasovat v Ceně veřejnosti.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stavba roku Libereckého kraje

Štítky stavba roku, soutěž, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodinné bydlení zakousnuté do skály najdete ve Starém Harcově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.