Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prezident při návštěvě Liberecka poukázal na špatnou komunikaci vlády s kraji a obcemi

, aktualizováno 26. dubna 2023, 17:27

Prezident České republiky Petr Pavel dnes přijel na návštěvu Liberecka. Po dopolední návštěvě Nového Města pod Smrkem strávil odpoledne v Liberci, kde poklepal na základní kámen stavby centra urgentní medicíny a prohlédl si i techniku libereckých chemiků. Po setkání se starosty poukázal na potíže zdejšího regionu.

Šest let uplynulo od poslední návštěvy prezidenta České republiky v Libereckém kraji. Dnes přijel navštívit liberecký region současný prezident Petr Pavel. Spolu s ním dorazila i jeho žena Eva Pavlová. Čekal je celodenní program, kterým je provedl hejtman Libereckého kraje Martina Půta.

Návštěva prezidenta Petra Pavla na Liberecku

Středa, 26. dubna 2023, 10:50

Návštěva prezidenta Petra Pavla na Liberecku
Návštěva prezidenta Petra Pavla na Liberecku

Prezident přijel v půl desáté do Nového Města pod Smrkem, kde zahájil svoji návštěvu. Před radnicí ho uvítal nejenom hejtman Půta (Starostové pro LK), ale i starosta obce Petr Černica (ANO) a desítky místních lidí. Krátce zamával veřejnosti a odešel dovnitř městského úřadu. Ještě před příjezdem hlavy státu prošli prověrkou policejních psů novináři a jejich technika, kteří na příjezd Petra Pavla čekali.

„To bylo rychlé,“ okomentoval Drbně spěšný příjezd a odchod do budovy městského úřadu jeden z přihlížejících. „Snad bude více času, až pan prezident půjde k Textilaně,“ doufal.

Na Pavla před úřadem čekaly desítky lidí včetně dětí. Někteří se přišli jen podívat, jiní chtěli prezidenta oslovit, nebo chtěli jen podpis. „Doufám, že se to povede,“ uvedla dívka s vlastní kresbou prezidenta, kterou si chtěla nechat podepsat.

Na městském úřadě se prezident sešel se starosty okolních obcí, následně se pěšky vydá k místu, kde stávala Textilana. V továrně zaměstnávali stovky lidí z regionu, avšak po revoluci přestala prosperovat a následně chátrala. Poslední roky prochází demolicí. Prezident po cestě i se svou ženou hovořil s místními, cestu k Textilaně jich lemovaly stovky, často žáků místních škol.

Ruští představitelé řekli mnoho lží, nemá smysl Lavrova komentovat, řekl při návštěvě Libereckého kraje prezident Pavel

Mnoho výroků ruských představitelů z posledních let byly buďto lži, nebo překroucená fakta či zavádějící informace. Nemá smysl tedy komentovat úterní slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, řekl při návštěvě Libereckého kraje prezident...

Nové Město pod Smrkem si k začátku cesty po Liberecku vybral prezident záměrně. Právě tady například lidé volili jeho protikandidáta a Pavel se už po volbách nechal slyšet, že chce navštěvovat místa, kde nezvítězil. Navíc příhraniční město vybral i proto, že jde o sociálně slabší oblast s vyšší nezaměstnaností. Právě kvůli likvidaci Textilany tady hodně lidí přišlo o práci. Investor má zájem plochu využít pro rekreační bydlení a služby s tím spojené, naráží ale na problémy ve stavebním řízení a v povolování změn v územních plánech v obci s rozšířenou působností. Město přitom podle místostarosty Jaromíra Pelanta (NEZ) projekt podporuje, zajistil by práci a přilákal turisty.

„Je tady skvělý projekt, který může přinést nejenom místu, ale i regionu příležitosti pro bydlení, vzdělávání, kulturu, sport a další vyžití, množství pracovních příležitostí a naráží to na stavební řízení. Myslím, že kdekoliv máme projekt, který nabízí mnohem více výhod než nevýhod, tak bychom měli být mnohem pružnější a reagovat rychleji. Klasickým příkladem je tady nedaleké Polsko, které řeší tyto problémy mnohem rychleji než my a vlastně se řídí stejnými evropskými regulemi jako Česká republika. Není jediný důvod, aby to u nás trvalo násobně déle než v Polsku," řekl Petr Pavel. Dodal, že by s odstraňováním podobných byrokratických překážek mohl ve své funkci pomoci.

Návštěva zdemolovaného areálu, který je příslibem něčeho nového, může být podle Pavla i symbolická. „V tomto kraji můžeme vidět často protiklady. Na jedné straně úžasné inovace, technologický pokrok, například v nanotechnologiích, na druhé straně vyloučené lokality, které si svými problémy nijak nezadají s regiony tří strukturálně postižených regionů, které jsme navštívili předtím. Rozdíl, který tady vnímám, je nejenom v nápadech, které tady mají, odhodlání se tomu věnovat, ale také v tom, že tady mají celou řadu dobrých příkladů, které se týkají právě třeba práce i s vyloučenými lokalitami, práce s nepřizpůsobivými občany, kde se jim daří některé věci posouvat kupředu," dodal prezident.

Kolona se poté přesunula do Liberce na Krajský úřad Libereckého kraje. Zde se prezident setkal s členy rady a primátory a starosty obcí s rozšířenou působností. Přítomni by měli být také starostové obcí, na které má dopad těžba v hnědouhelném dole Turów nebo starosta Ralska, kde se zase potýkají se zátěží bývalého vojenského prostoru.   

Prezident navštivil kasárna libereckých chemiků.

Odpoledne prezident navštívil 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany Liberec, kde si prohlédl zdejší techniku, pozdravil se s vojáky a jednal s vedením. Následně zamířil do krajské nemocnice, kde se setká se zaměstnanci. Zúčastnil se také poklepání na základní kámen stavby nového centra urgentní medicíny, které se staví v areálu nemocnice a vyjde na více než tři miliardy. 


Prezident se zúčastnil také poklepání na základní kámen stavby nového centra urgentní medicíny

Poklepáním na základní kámen a podpisem pamětního listu společně s hejtmanem, ředitelem nemocnice Richardem Lukášem a zástupci stavebních firem tak oficiálně zahájili stavbu centra. Pamětní list bude uložen do časové kapsle, která bude vložena do základu stavby.

V podvečer shrnul prezident své dojmy z celodenního setkávání se se starosty a zástupci Libereckého kraje. 

Po diskuzích se starosty poukázal zejména na to, že se ukazuje být problémem špatná komunikace mezi vládou, kraji a starosty. A to především ve věcech, které se přímo obcí dotýkají, jako je například rušení poboček pošt či poboček finančních úřadů, které se starosty a kraji nebylo nijak konzultováno. „Přináší to nejenom řadu problémů, které potom starostové musí řešit a dalo se jim předejít, kdyby komunikace byla od počátku lepší,“ poznamenal prezident.

Za další charakteristický problém regionů, jakým je i Liberecký kraj, podle prezidenta neřešený, je decentralizace státních, kulturních či vzdělávacích institucí. Pokud by se rozmístili i mimo Prahu, výrazně by to podle prezidenta pomohlo regionům a přineslo i nové pracovní příležitosti.  

Zmínil i další nedostatek, který se v souvislosti s rušením poboček pošt či finančních úřadů, a nejen s tím, ukazuje. „Rozhodnutí vlády vychází z náročnosti státní právy, kterou se snaží redukovat, ale vychází také z předpokladu, že už je celá společnost i stát dostatečně digitalizována, aby většinu agend mohl zvládat po internetu. Ovšem jak se mi i dnes potvrdilo, řada obcí a části některých regionů jsou dodneška bez pořádného připojení, bez signál, bez internetu. Tedy pokud vláda po někom chce, aby fungoval po internetu, tak by k tomu měla vytvořit alespoň základní podmínky, a to některé obce dosud nemají,“ upozornil Petr Pavel.  

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec, Blanka Freiwilligová

Štítky prezident, návštěva, Liberecko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Nemohl by tam strávit celých 5 let?

Středa, 26. dubna 2023, 10:59Odpovědět

Prezident při návštěvě Liberecka poukázal na špatnou komunikaci vlády s kraji a obcemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.