Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pohonné hmoty v České republice za uplynulý týden zlevnily o desítky haléřů

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden zlevnily o desítky haléřů. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od středy minulého týdne o 33 haléřů na 37,54 koruny za litr a cena nafty o 79 haléřů na 33,27 koruny. U benzinu se tak zastavilo zdražování, které začalo na přelomu března a dubna. Nafta zlevňuje vytrvale už od února. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků by ceny měly klesat i nadále, projevit se však mohou daňové změny.

Cenám pohonných hmot podle analytika Purple Trading Petra Lajska pomohl příznivý vývoj na burze v Rotterdamu a také cenový souboj mezi provozovateli čerpacích stanic. Lehce naopak oslabila česká koruna. "Nižším cenám nafty však stále přejí vysoké zásoby a výrazně vyšší teploty, její využití na topné účely tak klesá. Je však možné, že takto levnou naftu již na trhu dlouho neuvidíme," podotkl Lajsek.

Vývoj cen paliv by měl být pozitivní i v příštím týdnu, tvrdí analytik XTB Jiří Tyleček. "Očekávám pokles cen v řádu jednotek desetihaléřů. Díky výraznému poklesu velkoobchodních marží by měl pokles cen benzinu dotáhnout naftu," podotkl Tyleček. Šéf společnosti 4Trans ovšem upozornil na možnou brzkou revizi spotřební daně na naftu, jejíž snížená sazba nyní zlevňuje litr oproti začátku loňského roku o 1,50 Kč. Podle Tona je při současném schodku státního rozpočtu několik možných variant úpravy daně, V krátkodobém horizontu je však podle něj stále nepravděpodobné, že by se cena nafty dostala přes kritickou hodnotu 40 Kč za litr.

Benzin i nafta začaly zlevňovat začátkem letošního února, kdy se Natural 95 prodával skoro za 38 korun za litr a nafta za více než 37,70 koruny. U nafty zlevňování pokračovalo bez přerušení až do současnosti, takže od února její cena klesla skoro o 4,5 koruny. U benzinu se ale zlevňování přerušilo na konci března a následné zdražování do 18. dubna téměř úplně smazalo předchozí pokles cen. Od středy v minulém týdnu však Natural 95 znovu zlevňuje.

I přes kolísání ceny v případě benzinu jsou nyní pohonné hmoty celkově výrazně levnější než loni, kdy ceny prudce stouply po začátku války na Ukrajině. Podle údajů CCS je benzin v současnosti o 5,16 koruny na litru levnější než před rokem. Za naftu nyní motoristé platí dokonce o 11,51 koruny za litr méně než loni v dubnu.

Nejlevnější paliva aktuálně natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde stojí litr benzinu v průměru 37,09 koruny a litr nafty 32,33 koruny. Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze, kde litr benzinu motoristé koupí průměrně za 38,65 koruny a naftu za 35,55 koruny za litr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, motorová nafta, pohonné látky, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Rotterdam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohonné hmoty v České republice za uplynulý týden zlevnily o desítky haléřů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.