Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rodinný dům ve strmém svahu se otáčí do všech stran jako větrník

Soutěž Karla Hubáčka – Stavba roku Libereckého kraje je v plném proudu. Lidé mohou hlasovat o jednotlivých stavbách a podpořit svého favorita v Ceně veřejnosti. V letošním roce je v soutěži i celá řada realizací v Liberci. Liberecká drbna vám představí v krátkém seriálu soutěžící liberecké stavby.

Z jedné strany je z ulice skoro neviditelný a působí jako malý domek, z té druhé, odvrácené jde o dům, který zaujme. U zahradní kolonie v Ruprechticích, nedaleko kostela Panny Marie u Obrázku, najdete Větrník. Rodinný dům zasazený ve svahu, postavený podle projektu studia atakarchitekti.

Architekti především pracovali s velkorysým prosvětlením, využití výhledů, ale přitom zajištění velkého soukromí. Hmotově střídmé spodní podlaží se zčásti opírá o strmý svah, zčásti je vynášeno na sloupech, a tvoří piedestal pro horní podlaží. To se hravě otáčí do světových stran, a tak jako větrník rozkládá své lopatky, natahuje se po nich patrovými arkýři či balkony. Vstup do domu vede z pojezdové lávky do horního členitého podlaží, jehož srdce tvoří obytný prostor se schodištěm. Na něj navazují křídla „větrníku“ s ložnicí na východě, kuchyní na západě, vstupní halou na severu a balkonem orientovaným na jih. Jednotlivá křídla rámují výhledy do okolí a na Podještědí.

Nosná konstrukce domu je tvořena lehkým ocelovým skeletem provázaným ve styčnících svařovanými a šroubovanými prvky a dopravně se přímo napojuje na ulici Horskou, a to pomocí lávky, kde lze i parkovat.

Fasádu domu je tvořena ze sibiřského modřínu v kombinaci s plochami z voděodolné dýhované překližky na čelech arkýřů. Okna a prosklené stěny lemují minimalistické dřevěné rámy z olejovaného modřínu, výplně jsou provedeny jako bezrámové. Viditelné ocelové konstrukce domu jsou natřeny černou kovářskou barvou, zábradlí na balkonu a na lávce má výplň z nerezového pletiva.

Pokud vás zaujala stavba rodinného domu Větrník, dejte mu hlas v Ceně veřejnosti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stavba roku Libereckého kraje

Štítky stavba roku, soutěž, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodinný dům ve strmém svahu se otáčí do všech stran jako větrník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.