Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Demonstrace v Hodkovicích. Za odvolanou zástupkyni ředitelky se postavili rodiče i děti

V Hodkovicích nad Mohelkou se v úterý protestovalo. Důvodem je nedávné odvolání zástupkyně ředitelky tamní základky. Jenže za odvolanou se postavila veřejnost – tedy rodiče i žáci školy, kteří v úterý ráno protestovali nejprve před školou a pak i před budovou městského úřadu.

Ivana Drozdová byla z pozice zástupkyně odvolána v pátek 28. dubna, což vyvolalo hodně otázek i emocí a na nastalou situaci reagovala i starostka obce Markéta Khauerová (Starostové pro LK). „Rozhodnutí o odvolání zástupkyně ředitelky z funkce je plně v kompetenci ředitelky základní školy. Město Hodkovice nad Mohelkou, jako zřizovatel základní školy bylo o tomto kroku informováno a po vysvětlení situace respektuje rozhodnutí ředitelky základní školy,“ uvedla.

Zároveň jí je ale líto, že k této situaci došlo. „Paní Ivana Drozdová podržela hodkovickou školu po odstoupení bývalého ředitele a byla radou města pověřena řízením školy,“ připomněla starostka.

Jenže nová ředitelka se svou zástupkyni nyní rozhodla odvolat. „Od mého nástupu jsme se snažily nastavit spolupráci k oboustranné spokojenosti, ale čas ukázal, že všechny podstatné věci vidíme odlišně, nejsme schopny najít společnou řeč a není mezi námi vzájemná důvěra. Toto mé rozhodnutí nebylo náhlé, již nějakou dobu jsem zvažovala různé možnosti. Někdy však nastane chvíle, kdy je věci třeba řešit rázně a rychle,“ podala svůj pohled na věc současná ředitelka školy Štěpánka Fabiánová.

Ta zástupkyni nabídla snížený úvazek, který nepřijala, a proto končí zcela. „Nastalá situace není snadná pro nikoho. Ani já z vývoje událostí nemám radost, ale za svým rozhodnutím si stojím,“ dodala.

Sama Drozdová uvedla, že šlo o úvazek s týdenní pracovní dobou 10,9 hodin. „Po uvědomění, že je nabízený úvazek pro mé další fungování ve škole zcela nepřijatelný z profesního i lidského hlediska, jsem navrženou pracovní pozici odmítla. Následně mi paní ředitelka sdělila, že pro mě v takovém případě nemá práci a byla mi předána výpověď,“ uvedla v prohlášení.

Za odvolanou zástupkyni se ještě v pátek postavili její kolegové, kteří nabídli část svých úvazků, aby Drozdová mohla na škole působit na úvazek celý. Jedna z kolegyň dokonce nabídla svůj úvazek celý, žádné z řešení ale přijato nebylo. „Plně respektujeme právo paní ředitelky vybrat si nejbližšího spolupracovníka a tedy i odvolat Ing. Ivanu Drozdovou z funkce zástupkyně. Následná jednání vůči ní byla tvrdá, rychlá a bez ochoty k jednání či kompromisu. Což v nás samozřejmě vzbuzuje velkou nedůvěru k vedení školy,“ uvedli učitelé ve společném prohlášení.

A za zástupkyni se nakonec postavili i rodiče a děti, kteří v úterý uspořádali demonstraci před školou a poté i před budovou městského úřadu. Právě na úřadě poté probíhalo další jednání o vzniklé situaci.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecká Drbna

Štítky demonstrace, hodkovice, škola, odvolání, ředitelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demonstrace v Hodkovicích. Za odvolanou zástupkyni ředitelky se postavili rodiče i děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.