Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prezident Pavel představil oficiální portrét, stylista na něm našel chyby

Prezident Petr Pavel dnes představil svůj oficiální portrét. K dispozici bude v deseti barvách nebo černobílý. Vytvořeny byly i oficiální portrét prezidentského páru a poštovní známky, které bude možné koupit od 7. června. Podle stylisty má ale Pavel špatně padnoucí a špatně vyžehlené oblečení.

„Není to zrovna způsob prezentace, který by mi byl vlastní"

Pavel řekl, že jeho vizí bylo nemít žádný portrét ani žádnou známku. „Není to totiž zrovna způsob prezentace, který by mi byl vlastní. Ale když jsem viděl odezvu ze strany lidí, kteří by chtěli mít portrét prezidenta ve školách nebo na úřadech, tak jsem nakonec dal zelenou kreativnímu týmu, aby se toho chopil," uvedl dnes prezident Petr Pavel. Řekl, že s výsledkem je spokojený. Označil ho za moderní a velmi civilní. Fotografie pořídili Jana Jabůrková a Jiří Turek ze studia J3T.

Fotografie budou k dispozici v rámci barevného konceptu nazvaného Kolóra. Podle jeho tvůrců je Česká republika země plná barev. „Každá z těch barev v sobě ukrývá odkaz na nějaké místo, událost nebo věc, kterou nosíme ve svých srdcích," uvedli.

Barvy pojmenovali po fenoménech spojených s českou historií, kulturou nebo tradicemi, například s odkazem na text státní hymny poskalinová nebo šumněborová. Další barvy představují například československé motorky Jawa kývačka či pérák (českomotorková), pivo (spodně kvašená) nebo knihy Jaroslava Foglara (vontská špendlíková).

Oficiální fotografie prezidenta i prezidentského páru bude ke stažení na webu www.hrad.cz. Vytištěné portréty A2 v deseti různých barvách budou standardně k dostání na www.sevt.cz.

Smolepící známky v hodnotě 23 korun si budou lidé moci koupit od 7. června na poštách. V nabídce bude arch se všemi deseti barvami za 230 korun. V první fázi tiskárna vytiskne milion známek, tedy sto tisíc archů.

„Říkám si, jestli tam neměli stylistu, nebo měli hloupého stylistu"

Vizážista Petr Lukeš však vidí na úpravě oděvu Petra Pavla několik nedostatků, které by se na takto důležitém portrétu neměly vyskytnout.

„Portrét prezidenta je hezký, Petru Pavlovi to sluší, ale je tam jedna vcelku zásadní stylistická chyba, která mě překvapila. Jsem trochu zklamaný, čekal jsem, že to bude hodně vyšší standard oproti portrétu bývalého prezidenta Miloše Zemana," řekl prezident Asociace vizážistů a stylistů Lukeš.

Upozornil, že Pavel má na svém portrétu u košile na límečku ohnuté špičky, které visí ve vzduchu. „To je něco, co by tam být nemělo. Říkám si, jestli tam neměli stylistu, nebo měli hloupého stylistu. Ale někomu to uteklo. Je to špatně vyžehlené a špatně padnoucí. Buď to někdo přehlédl, anebo vůbec nevěděl, že to má vidět, to by byla ta smutnější verze," míní.

„Není to nic dramatického, asi je to pod rozlišovací schopnost spousty lidí. Kdyby to byla jakákoli jiná událost, kdyby šlo o reportážní fotografii, tak to vůbec není věc, o které bych se zmiňoval. Může se stát, že se to člověku pohne během dne, a on se neupraví. Ale pokud je to oficiální portrét, měl by být dotažený k dokonalosti," řekl. Modrý oblek s bílou košilí je podle něj správnou volbou.

Podobně na společné fotografii Pavla s první dámou Lukešovi chybí u saka přesah manžety košile. „Aspoň o centimetr by měla koukat košile z rukávu, to je také chyba. A je to opět věc, na které svět nestojí, ale na oficiálním portrétu by tohle chtělo naaranžovat," uvedl stylista.

„Myslím, že to je dobře odvedená řemeslná práce fotografa i grafika"

„Z fotografického hlediska myslím, že to je dobře odvedená řemeslná práce. Myslím si, že poštovní známka a portrét do školy není o žádné umělecké extravaganci, z tohoto pohledu to vypadá dobře. A barevný koncept - to je přístup, který se snaží být hravý a navodit dojem, že lidé mají možnost si vybrat, co je jim emocionálně bližší," řekl kurátor fotografie David Korecký.

Barevnost pozadí prezentovaná na aršíku známek podle něj není nic konceptuálního ve smyslu hledání nových přístupů. „Je to motiv, je to variování barevného pozadí, který lidé důvěrně znají, motiv inspirovaný pop artem, od Andyho Warhola. Je to něco, co identifikují s výtvarnou kulturou, ale není to nic experimentálního. To by zřejmě neprošlo, kdyby to bylo plné jinotajů a čehosi neznámého do budoucna," uvedl.

Dodal, že ho překvapilo, že na známce není uvedeno, že je na ní vyobrazen prezident České republiky. „Z historického hlediska to možná bude chybět, ale to je věc faktická, kterou si někdo zvážil, to nevymyslel grafik. Myslím, že to je dobře odvedená řemeslná práce fotografa i grafika," uzavřel Korecký.

„Barevné varianty působí moderně a progresivně"

Fotografka a pedagožka Dita Pepe, která se věnuje portrétní fotografii, uvedla, že oficiální portrét prezidenta Petra Pavla podle jejího názoru splňuje kritéria kladená na tento druh fotografie. „Pozitivní výraz prezidenta je autentický a kopíruje jeho vystupování a obraz nám známý z médií. Kontrastnější řešení fotografie je zvoleno asi v návaznosti na další využití fotografie pro motiv poštovní známky. Barevné varianty působí moderně a progresivně," řekla Pepe.

Dvojportrét s první dámou Evou Pavlovou je podle ní také velmi zdařilý, oba portrétovaní působí opět přirozeně a pozitivně. „Světlo z oken v místnosti lze podprahově vnímat jako naději 'na lepší časy'. To nejdůležitější podle mého názoru je, že oba portréty působí věrohodně, nestrojeně a pozitivně," uvedla fotografka.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražský hrad

Štítky portrét, Petr Pavel, Eva Pavlová, prezident, známka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Pavel představil oficiální portrét, stylista na něm našel chyby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.