Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Udržitelnost svijanského pivovaru. Nainstaloval solární panely, uspět chce s Pivem přímo ze sklepa

Pivovar Svijany představil hned několik novinek. Snaží se o udržitelnost a na třetině pivovarských střech nechal nainstalovat solární panely s ročním výkonem 440 MWh. Všechno pivo také bude balit do ekologických obalů. A ukázal i pivní novinku – dvanáctistupňový ležák plněný do originálních skleněných lahví, který je stáčen přímo ze sklepa, a proto se tak i jmenuje, Pivo přímo ze sklepa.

Covidové roky pivovarský segment velmi poznamenaly. Lidé podle předsedy představenstva pivovaru Tomáše Kučery stále hodně preferují nakoupit pivo v supermarketech a pít ho v domácích podmínkách. „Promítá se to do obytu sudového piva,“ říká.

A když už v pivovaru očekávali obnovení poptávky, přišla válka na Ukrajině a extrémní zdražení energií. Problémy to tak ještě prohloubilo. Přichází tak investice do úspor. „Nainstalovali jsme fotovoltaickou elektrárnu, je to celkem tisíc panelů. Je to na asi třetině střech pivovaru,“ pokračuje Kučera.

Elektrárna vyrobí 440 MWh za rok, spotřeba pivovaru je 6,5 GWh. „Je to asi sedm procent naší roční spotřeby, postupně jsme schopní alternativními zdroji pokrýt až 20 procent. Dvě třetiny střech máme ještě volné,“ vysvětluje předseda představenstva.

Pivovar také nadále ustupuje od balení piva do neekologických obalů. Zprovoznil proto balicí linku TopClip, kde postupně všechny druhy svých piv začne balit do papíru. „Půjde o všechny druhy piva, včetně těch sezonních,“ dodal ředitel pivovaru Roman Havlík.

Potěšit chce ale pivovar všechny milovníky piva právě novým druhem piva. Jde o dvanáctistupňový světlý ležák s názvem Pivo přímo ze sklepa. A jak už název napovídá, pivo se stáčí do skleněných lahví přímo ve sklepích pivovaru. „Ležák je natočený z ležáckého sklepa bez jakýchkoliv úprav,“ upřesňuje sládek pivovaru Petr Menšík.

Pivo přímo ze sklepa

  • 12,2% extraktu původní mladiny
  • 4,9 % alkoholu
  • Hořkost 30 IBU

Pivo tak bude čerstvé. „V obchodě máte čerstvé mléko, jogurty a já si říkal, že by bylo fajn tam mít i čerstvé pivo, které bude zdravé, nezkažené žádnou stabilizací,“ popsal sládek, jak nápad a pivo vznikal.

Sám pak chtěl nabídnout pivo, které obdivují návštěvníci exkurzí po pivovaru. „Vždycky mě uchvacovalo, jak lidem chutná pivo přímo z tanku. A říkali to i lidé, kteří říkali, že Svijany nikdy pít nebudou,“ dodal.

Nové pivo se zatím bude prodávat jen v pivovaru. Cena za litrovou láhev bude 99 korun, dvacet korun bude záloha. „Láhev je odlišná, umožňuje nám ji zpětně vykupovat,“ uzavřel Menšík.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pivovar Svijany

Štítky pivovar svijany, svijany, pivo, pivo přímo ze sklepa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Zach

Za pivo z lahve vám NIKDY 50kč nedám. Do 20cky max.

Čtvrtek, 4. května 2023, 09:26Odpovědět

Udržitelnost svijanského pivovaru. Nainstaloval solární panely, uspět chce s Pivem přímo ze sklepa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.