Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V liberecké botanické zahradě můžete poznat ryby afrických jezer

Akvária liberecké Botanické zahrady představují pestrý vodní svět tropických krajin. Jedno z akvárií obývají druhy žijící v africkém jezeře Malawi a návštěvníci v jeho vodách nově zhlédnou takzvané cichlidy – předky ryb z čeledi vrubozobcovitých neboli Cichlidae.

„Zahrada je domovem nejen rostlin, ale také mořských živočichů v zahradních akváriích. Jsou jedním z velmi navštěvovaných cílů zahrady a novinky lidé jistě uvítají,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Řetězec velkých afrických sladkovodních jezer vznikl jako následek tektonického rozpadu africké kontinentální desky a díky své velké hloubce a velikosti patří k největším zásobárnám sladké vody v celosvětovém měřítku. Společný geologický původ jezer a jejich relativní blízkost umožnily například právě rozšíření předků ryb z čeledi vrubozobcovití.

Izolovanost populací vedla ke vzniku mnoha druhů této čeledi. Zajímavostí je skutečnost, že hloubka jezer ovlivnila u řady druhů jejich barevností. Popsáno bylo téměř tisíc druhů cichlid žijících v této oblasti. Vědci z České republiky nezanedbatelnou měrou přispívají k porozumění evoluce a lokální adaptace zástupců této čeledi a jejich poznatky zveřejňují nejprestižnější vědecké publikace na světě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Botanická zahrada Liberec, africká jezera, ryby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké botanické zahradě můžete poznat ryby afrických jezer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.