Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec rozsvítila sto padesát let stará památka. Obnovený Liebiegův palác

Soutěž Karla Hubáčka – Stavba roku Libereckého kraje je v plném proudu. Lidé mohou hlasovat o jednotlivých stavbách a podpořit svého favorita v Ceně veřejnosti. V letošním roce je v soutěži i celá řada realizací v Liberci. Liberecká drbna vám představí v krátkém seriálu soutěžící liberecké stavby.

Posledním libereckým zástupcem je zrekonstruovaný Liebiegův palác. Vila Johanna Liebiega mladšího z roku 1870 patří k nejvýznamnějším stavebním památkám města Liberce a zrcadlí se v ní nejen život Liebiegů, ale i jejich finanční či společenské postavení. Po téměř 150 letech přistoupilo Statutární město Liberec k rekonstrukci paláce s hlavním cílem vytvořit polyfunkční komunitní centrum, tedy veřejnosti přístupné víceúčelové zařízení, které má nabídnout především širší spektrum sociálních služeb a aktivní trávení volného času místním komunitám. Rekonstrukcí prošly všechny části paláce, i jeho okolí a venkovní park.

Zděné konstrukce byly v relativně dobrém stavu. Podrobný průzkum dřevěných konstrukcí stropů a krovu však ukázal daleko vyšší míru poškození, než se předpokládalo. Při rekonstrukci si tak museli stavitelé poradit s dřevokaznými houbami i dřevomorkou i stylem používaných stavebních postupů našich předků. Například při sanaci štukových. Nejcennější partie stropních štuků byly proto během oprav a výměny rákosníků zafixovány molitanovými segmenty a podepřeny. Po opravě celého souvrství stropu bylo provedeno restaurování stropních štuků a maleb. Citlivě se postupovalo i třeba při renovaci podlah, kde mnohde byly parkety z vzácných dřevin. Opravena byla i okna s původním obkladem špalet, kloubovými dřevěnými okenicemi a mramorovými parapety, obnoveno bylo i původní fládrování. V celém objektu byly opraveny původní dveře nebo zhotoveny kopie dle historických předloh včetně kování. Prokoukla i fasáda, kde došlo k odstranění různých barevných nánosů, byly obnoveny původní světlíky a podle historických fotek doplněno zábradlí na pochozí část střechy. Fasáda byla očištěna a restaurována podle sond do původní monochromatické barevnosti včetně kamenných reliéfů a soklu. Nejvýraznější změnou na fasádách bylo obnovení původní prosklené oranžerie, která bude nově sloužit jako kavárna.

V zahradě byly odstraněny nevhodné živé ploty a náletové porosty tak, aby se z obou stran otevřel prostor a průhledy na obnovené fasády paláce. Díky rekonstrukci získal Liebiegův palác znovu podobu, jakou měl na konci 19. stol. a zároveň je připraven sloužit veřejnosti jako místo pro spolky, zájmové a neziskové organizace města Liberec.

Pokud vás stavba zaujala a chcete ji podpořit, můžete jí dát hlas v Ceně veřejnosti. Hlasování veřejnosti končí 14. května.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stavba roku Libereckého kraje

Štítky stavba roku, soutěž, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec rozsvítila sto padesát let stará památka. Obnovený Liebiegův palác  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.