Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Začíná už devatenáctý ročník soutěže regionálních dobrot místních výrobců

Už devatenáctý rok po sobě mohou výrobci a potravináři z celého regionu soutěžit o titul Výrobek Libereckého kraje. Zájemci, kteří něco dobrého a původního k snědku či vypití vyrábí, mohou své produkty přihlásit. K přihlášení mají čas do konce května.

„Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj,“ uvedl Václav Židek (Piráti), radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Vyplněnou přihlášku je možné předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje (www.apic.cz).

Výrobce může přihlásit maximálně deset potravin, ale žádná z nich nesmí mít ocenění už z minulých ročníků soutěže. Oceněním se pak může výrobek pyšnit celou dobu jeho výroby. Přihlášené potraviny porotci ohodnotí koncem června v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. Slavnostní předání ocenění se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 9. září 2023 v Brništi.

„Největší novinkou letošního ročníku budou ochutnávky oceněných výrobků, kterých uspořádáme 10 po celém Libereckém kraji. Na první se můžete těšit 20. května v rámci Krajského dne včely v Oldřichově v Hájích, na další pak 23. června v rámci akce Léto na vyhlídce na střeše krajského úřadu,“ dodal Židek.

V loňském roce první místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron. Třetím místem se mohla pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky soutěž, výrobek roku, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná už devatenáctý ročník soutěže regionálních dobrot místních výrobců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.