Aktuálně

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Začíná už devatenáctý ročník soutěže regionálních dobrot místních výrobců

Autoři | Foto Liberecký kraj

Už devatenáctý rok po sobě mohou výrobci a potravináři z celého regionu soutěžit o titul Výrobek Libereckého kraje. Zájemci, kteří něco dobrého a původního k snědku či vypití vyrábí, mohou své produkty přihlásit. K přihlášení mají čas do konce května.

„Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj,“ uvedl Václav Židek (Piráti), radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Vyplněnou přihlášku je možné předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje (www.apic.cz).

Výrobce může přihlásit maximálně deset potravin, ale žádná z nich nesmí mít ocenění už z minulých ročníků soutěže. Oceněním se pak může výrobek pyšnit celou dobu jeho výroby. Přihlášené potraviny porotci ohodnotí koncem června v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. Slavnostní předání ocenění se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 9. září 2023 v Brništi.

„Největší novinkou letošního ročníku budou ochutnávky oceněných výrobků, kterých uspořádáme 10 po celém Libereckém kraji. Na první se můžete těšit 20. května v rámci Krajského dne včely v Oldřichově v Hájích, na další pak 23. června v rámci akce Léto na vyhlídce na střeše krajského úřadu,“ dodal Židek.

V loňském roce první místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron. Třetím místem se mohla pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky soutěž, výrobek roku, Liberecký kraj

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.