Už devatenáctý rok po sobě mohou výrobci a potravináři z celého regionu soutěžit o titul Výrobek Libereckého kraje. Zájemci, kteří něco dobrého a původního k snědku či vypití vyrábí, mohou své produkty přihlásit. K přihlášení mají čas do konce května.
„Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj,“ uvedl Václav Židek (Piráti), radní pro resort životního prostředí a zemědělství.
Vyplněnou přihlášku je možné předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje (www.apic.cz).
Výrobce může přihlásit maximálně deset potravin, ale žádná z nich nesmí mít ocenění už z minulých ročníků soutěže. Oceněním se pak může výrobek pyšnit celou dobu jeho výroby. Přihlášené potraviny porotci ohodnotí koncem června v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. Slavnostní předání ocenění se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 9. září 2023 v Brništi.
„Největší novinkou letošního ročníku budou ochutnávky oceněných výrobků, kterých uspořádáme 10 po celém Libereckém kraji. Na první se můžete těšit 20. května v rámci Krajského dne včely v Oldřichově v Hájích, na další pak 23. června v rámci akce Léto na vyhlídce na střeše krajského úřadu,“ dodal Židek.
V loňském roce první místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron. Třetím místem se mohla pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.