Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Parkovacích míst se nedostává. Liberec handicapovaným zpřísnil pravidla pro jejich získání

Liberečtí radní na svém posledním jednání upravili pravidla pro získání parkovacích míst pro handicapované na území Liberce. Zatímco dosud ho mohli získat zdarma všichni z průkazem ZTP, nyní na něj budou mít nárok jen ti s průkazem ZTP/P a ti s průkazem ZTP zaplatí 50 % ceny. Nová pravidla už platí nyní pro nové smlouvy.

„Tím, jak narůstá stupeň motorizace nebo počet takto handicapovaných lidí, tak se nám přestává dostávat míst. Rada města proto schválila úpravu pravidel,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Šolc (ANO).

Soubor nových pravidel má ambici zachovat možnosti parkování pro hendikepované spoluobčany v situaci, kdy se míst nedostává. Ročně přitom město vydá kolem 40 parkovacích míst, celkem jich eviduje 165.

„Situace začíná být vážná zejména na sídlištích, rádi bychom tento benefit zachovali, zejména pro vážně postižené spoluobčany s kartou ZTP/P je to o kvalitě jejich každodenního života,“ dodal Šolc.

Nová pravidla tedy počítají s pokračováním bezplatného vyhrazeného stání pro držitele ZTP/P a pro držitele ZTP bude 50% sleva z vyhrazených stání. Zároveň se zkrátí doba, po kterou se místa prověřují a znovu povolují, a to z pěti let na dva roky.

Město ale chce, aby místo bylo v případě dlouhodobé nepřítomnosti majitele volné pro ostatní auta. „Pokud držitel takto vyhrazeného parkovacího místa dlouhodobě odcestuje například do lázní či na měsíc na chatu, bude muset místo umožnit k užívání sousedům,“ uzavřel Šolc.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky liberec, parkování, parkoviště, vyhrazen stání, ztp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovacích míst se nedostává. Liberec handicapovaným zpřísnil pravidla pro jejich získání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.