Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V liberecké zoo se po třiceti letech vylíhlo mládě supa hnědého

Mládě supa hnědého přivítali na svět v liberecké Zoologické zahradě. Je to přesně třicet let od chvíle, kdy se tady mládě tohoto ohroženého dravce vylíhlo naposledy. Pokud se podaří rodičům mládě odchovat, nejspíš bude vypuštěno do volné přírody, kde supi vymírají.

Sup hnědý se vyklubal jako většina mláďat dravých ptáků v líhni umístěné v zázemí zoo. „V tomto speciálním inkubátoru většinou necháváme čerstvě vylíhlé dravce prvních sedm dní, během kterých se je pokoušíme pomalu ručně rozkrmit, a tím zvýšit šanci na úspěšný odchov. Do hnízda pod rodiče umístíme malého supa nejpozději osmý den, aby nedošlo k tak zvanému imprintingu, nebo-li vtištění a vytvoření emočního pouta s člověkem. Přirozený odchov rodiči je totiž zásadní podmínkou pro jeho další reprodukci i pro možné vypuštění do volné přírody,“ říká zoolog Jan Hanel.

Matkou mláděte je dvacetiletá samice ze Zoo Zlín a otcem čtyřiadvacetiletý samec z pražské zahrady, kteří byli do liberecké zoo přivezeni za účelem založení nového chovného páru a s nadějí na rozmožení v roce 2020. Za necelé dva roky pak snesli své první oplozené vejce, které se ale v průběhu inkubace přestalo vyvíjet. Přestože se v loňském roce vlastní odchov nezdařil, rodičovskou premiéru má ale chovný pár již za sebou.

Oba jedinci byli po dohodě s koordinátorem chovu použiti, úspěšně zafungovali jako pěstouni a odkrmili podložené mládě ze Zoo Praha, které bylo následně vypuštěno do volné přírody v Bulharsku. Díky tomu získali zásadní rodičovské zkušenosti, a tak pevně doufáme, že se jako starostliví rodičové budou chovat i tentokrát,“ vysvětluje Hanel.

Pokud se odchov podaří, bude mládě pro záchranu a posílení populace supů hnědých obrovským přínosem. U supa hnědého, podobně jako u jiných druhů dravců, došlo ve volné přírodě k výraznému poklesu populace, a i v zoologických zahradách se množí poměrně zřídka.

Přestože je v současné době v evropských zoologických zahradách chováno téměř 80 párů tohoto největšího evropského dravce, úspěšně se rozmnožuje pouze v 10 z nich, včetně toho z naší zoo. Jsme rádi, že náš pár se aktivně zapojuje do záchrany tohoto vzácného druhu,“ doplňuje Hanel.

Ve volné přírodě se supi hnědí vyskytují v oblasti Blízkého východu, střední Asie a Pyrenejského poloostrova. Občas zalétá i do střední Evropy. Na řadě míst v Evropě byl v minulosti úplně vyhuben a již několik let probíhají úspěšné repatriační projekty s cílem tyto majestátní dravce do evropské přírody navrátit. Jestli i liberecké mládě bude vybráno jako vhodný kandidát pro vypuštění, rozhodne mezinárodní koordinátor chovu. „Šance je ale veliká,“ dodává zoolog. 

Návštěvníci mohou zatím jen oba supí rodiče, a od konce tohoto týdne i jejich mládě, pozorovat ve voliéře ve spodní části areálu zoo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marta Doležalová, Zoo Liberec

Štítky ohrožený druh, Zoologická zahrada Liberec, sup hnědý, mládě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo se po třiceti letech vylíhlo mládě supa hnědého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.