Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Liberečtí hasiči zdolali 770 schodů a přivezli bronz z evropské soutěže

„Nepotřebujete žádnou speciální techniku či extrémní sílu, důležitý je dobrý soutěžní parťák, kuráž a chuť dojít až do cíle.“ Tímto heslem každoročně vyzývají pořadatelé hasiče, aby přijeli změřit síly v soutěži Firefighter Stairrun v Berlíně. Liberecký tandem Zdeněk Vrána a Aleš Zeman do Německa vyrazili a přivezli bronzové medaile. A to už podruhé. Se stejným kovem přijeli ze soutěže i vloni.

Členové Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje nejenom obhájil třetí místo v soutěži, ale ještě vylepšili svůj čas o osm vteřin. Už 11. ročníku závodu Berlin Firefighter Stairrun se zúčastnily bezmála čtyři stovky dvoučlenných týmů z jedenácti zemí, například z Německa, Itálie, Maďarska, Finska či Belgie. Dvojice vždy startovala z náměstí Alexanderplatz, musela zdolat 770 schodů a v nejvyšším, 39. patře, stisknout tlačítko časomíry ve výšce 110 metrů nad Berlínem. To vše v kompletním zásahovém oděvu s aktivním izolačním dýchacím přístrojem.

Pro zajímavost můžu uvést, že spotřebu vzduchu jsem měl přes 170 litrů za minutu,“ vzpomíná Aleš Zeman. Ten se společně s parťákem Zdeňkem Vránou na soutěž intenzivně připravoval. „Náročnost tréninků se postupně navyšovala,“ popsal Zdeněk Vrána a poznamenal: „Oba jsme aktivní sportovci, dva měsíce před závody jsme přidali intenzivní trénink výběhu do schodů i se zátěží. Třeba já jsem trénoval na hasičské věži jablonecké stanice a kolega běhal na Kozákov.“

Podle Aleše byl na tom v závodě o chlup lépe jeho kolega. „Ideální je, když jsou na tom oba stejně, protože dvojice je nedělitelná. V naší dvojici byl ten lepší Zdenda a já se ho snažil ‘uviset‘ a musím přiznat, že jsem trpěl už od 10. patra,“ dodal Aleš.

V berlínské soutěži se závodilo v několika kategoriích, mladí (součet věku obou účastníků do 79 let), starší (součet 80 let a více), nejstarší (součet 100 let a více), ženy, smíšené dvojice, policie. Z 58 dvojic v kategorii “starší“ se liberečtí borci umístili na 3. místě s časem 6:38. V celkovém pořadí obsadili 7. místo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Z. Vrány a A. Zemana

Štítky hasiči, soutěž, Liberec, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí hasiči zdolali 770 schodů a přivezli bronz z evropské soutěže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.