Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výstavba bytů v Libereckém kraji roste, prodávají se ale pomaleji než dřív

Výstavba bytů v Libereckém kraji roste, v prvním čtvrtletí stavbaři začali v kraji stavět 284 bytů, o 22,4 procenta víc než ve stejném období loňského roku. Podle předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), byl vyšší meziroční nárůst zahájených bytů jen v Královéhradeckém kraji. Nových bytů v kraji sice přibývá, kvůli drahým hypotékám se ale prodávají pomaleji. V minulosti byly většinou prodané dlouho před dokončením, teď jsou byty na prodej i v dokončených projektech.

V Rezidenci Liliová, která byla v centru krajského města dokončena v březnu, zůstává z 28 bytů čtvrtina volná, dva jsou rezervované. „Důvodem je zejména prudké zvýšení úrokových sazeb, ke kterému došlo od druhého pololetí loňského roku, kdy sazby vzrostly natolik, že pro některé skupiny obyvatel se bydlení stalo méně dostupným. Byli klienti, kteří v bance zjistili, že jim hypotéku nedají," řekl Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever, které je investorem stavby.

Podle Hany Koťátkové z Krajské správy ČSÚ v Liberci ubylo zahájených rodinných domů, meziročně jich je o 18 procent méně. Stavbaři začali s výstavbou 140 rodinných domů, to je necelá polovina nově zahájených bytů. V minulosti se přitom na bytové výstavbě právě rodinné domy podílely až z 80 procent. Naopak téměř trojnásobně se zvýšila výstavba bytů v bytových domech. Meziročně ale o pětinu ubylo dokončených bytů, úřady jich zkolaudovaly 190.

Stovky nových bytů se aktuálně staví v Liberci v oblasti Starých Pavlovic, pod Ještědem a v centru města, kde vzniká čtvrť Nový Perštýn, která slibuje do několika let až 500 bytů. Developer nabídl první stovku bytů z Rezidence Kaskády, většina byla během několika dní rezervovaná nebo prodaná. V nabídce je aktuálně osm posledních volných bytů. Také v projektu Tiskárna Kristiánov, který vzniká přestavbou někdejšího areálu tiskárny v centru města, jsou ještě volné byty.

Loni v říjnu začala výstavba bytů také na místě někdejší textilní továrny v liberecké části Františkov. Zahrada Gallas tam nabídne sedm domů s 310 družstevními byty. První budou k nastěhování příští rok, další o rok později. Z 90 bytů první etapy je necelá polovina rezervovaná. Družstevní výstavba může být podle Černého jednou z cest k vlastnímu bydlení. „U družstevního bydlení je výhodou, že příjemcem bankovního úvěru zůstává družstvo, nikoliv budoucí člen družstva a uživatel družstevního bytu," dodal předseda představenstva SBD Sever.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Drbny

Štítky Liberecký kraj, bydlení, byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bytů v Libereckém kraji roste, prodávají se ale pomaleji než dřív  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.