Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Libverdě zahájí letošní lázeňskou sezonu, lidé se tam léčí už staletí

Už od 18. století se do Lázní Libverda přijíždí lidé léčit nejen zdejšími minerálními vodami. Do nové sezony vstoupí zdejší lázně o nadcházejícím víkendu, kdy pořádají velkou zahajovací slavnost.

V sobotu 27. května se v parku Lázní Libverda uskuteční slavností zahájení lázeňské sezóny, a to po několikaleté pauze zapříčiněné covidovým omezením. Pořadatelé připravili bohatý kulturní program, občerstvení, i zábavu pro nejmenší návštěvníky.

Jsme moc rádi, že se po třech letech opět podařilo obnovit tuto velkou společenskou událost,“ těší se Eva Olšová, ředitelka Spa Resortu Libverda.

Slavnostní zahájení sezóny začne v 10 hodin dopoledne požehnáním pramene místních léčivých minerálních vod farářem Pavlem Andršem. Návštěvníky následně čekají různá hudební a taneční vystoupení. Vystoupí mimo jiné taneční skupina VIVA Liberec, kapela SWINGTET Frýdlant, pěvecký sbor Matylda a Tylda, Wanastovi Vjecy Revival a Nabitý Baterky z Jablonce nad Nisou.

V 11:00 a ve 13:30 hodin se mohou zájemci zúčastnit komentované prohlídky lázní, při které bude k vidění nový bazén, prostory uhličitých koupelí a vodoléčby, které mohou využívat i neubytovaní hosté. Akci zakončí taneční zábava v hlavním sále Clam-Gallasova Paláce. Po celou dobu bude možné zakoupit si na místě občerstvení a dobroty z grilu nebo využít zvýhodněné polední menu v Clam-Gallasově paláci. Pro děti bude přichystáno malování na obličej nebo turnaj v minigolfu. Na akci bude také fotokoutek.

Zakladatelem dnešních lázní byl Kristián Filip hrabě Clam-Gallas, majitel frýdlantského panství, který nechal v letech 1776 - 1818 otevřít nové prameny. Nově navrtané prameny dostaly jména Mariin, Kristiánův a Eduardův. V roce 1836 byl Libverdě udělen statut léčivých lázní. Dvoukřídlá kolonáda byla vybudována v roce 1847. V témže roce byla také postavena silnice, která spojila lázně s Raspenavou a Frýdlantem. Nový lázeňský dům byl otevřen v roce 1868.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Spa Lázně Libverda

Štítky lázeňství, sezona, Lázně Libverda, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libverdě zahájí letošní lázeňskou sezonu, lidé se tam léčí už staletí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.