Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Veřejnost může vybírat hlasováním Památku roku Libereckého kraje

Sušárna chmele v Dubé, mateřská škola na Husově ulici v Liberci, Liebiegův palác v Liberci, Jechovsko v Železném Brodě, kostel Povýšení svatého Kříže v Novém Oldřichově, Poutní kostel Navštívení Panny Marie v Horní Polici. Tyto historické objekty soutěží o titul Památka roku Libereckého kraje 2022.

Podpořit je můžete i vy v hlasování veřejnosti, které končí už 4. června. O vítězi hlavní soutěže rozhoduje šestičlenná komise, hlasy od veřejnosti jsou sbírání prostřednictvím hlasování na Facebooku na stránce Region Liberec.

Chceme veřejnost upozornit na to, že za poslední roky došlo k obnovám řady památek v našem kraji, a to ať celkovým nebo jednotlivých etap. Z často zanedbaných budov se najednou doslova „vylouply“ skvosty. Jsem hrdá na to, že Liberecký kraj těmto obnovám přispívá ve formě dotací a má tak zásluhu na zachování toho, co cenného tu po předcích zbylo,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Stačí si rozkliknout fotky dát symbol To se mi líbí konkrétní památce. Ta, která jich nasbírá od veřejnosti nejvíc, vyhrává. Tři vylosovaní hlasující pak obdrží ceny.

V hlasování odborné komise v roce 2021 získala ocenění Památka roku škola v Komenského ulici v Jilemnici, v roce 2020 zvítězil bytový dům v Korejské ulici v Jablonci nad Nisou, v roce 2019 bylo ocenění uděleno sídlu společnosti Lasvit v Novém Boru, o rok dříve ho získal kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou.

Roky 2017 a 2016 byly trochu jiné, neboť ocenění obdržely hned dvě kulturní památky. V roce 2017 to byla papírna v Hamru na Jezeře a zámek Navarov, v roce 2016 se vítězi staly Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě a zámek Svijany. První památkou roku v Libereckém kraji je bývalá sýpka v Černousích.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky památky, anketa, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost může vybírat hlasováním Památku roku Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.