Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podpořte záchranu barokního areálu v Žibřidicích. Navštivte Noc kostelů

Záchranu unikátního barokního areálu kostela Svatého Šimona a Judy v Žibřidicích - Křižanech odstartuje v pátek 2. června Noc kostelů. Organizátoři otevřou areál veřejnosti, aby na potřebu jeho záchrany upozornili. Nebude chybět pestrý program.

Záchranu fary a kostela se rozhodl podpořit svým vystoupením populární zpěvák Petr Bende, který zazpívá v rámci Noci kostelů. Návštěvníci se mohou těšit také na jablonecký pěvecký sbor Iuventus Gaude! či amatérský komorní orchestr AKS Liberec. Celý program zahájí v 17 hodin beseda badatele a spisovatele Marka Řeháčka. Těšit se ale mohou návštěvníci také na představení práce místního uměleckého kováře nebo skláře a samozřejmě bude i něco dobrého k zakousnutí. Vstupné na akci je dobrovolné.

Žibřidický kostel sv. Šimona a Judy stojí v místě původního dřevěného kostela, jehož existence je doložena k roku 1352. Počátkem 17. století byl přestaven do raně barokní podoby, která mu dala dnešní vzezření. Od roku 1966 je kostel společně s farou chráněn jako kulturní památka, ale zkáze podléhá již od poválečného období. Havarijnímu stavu se obec Křižany-Žibřidice rozhodla zamezit a po dlouhých letech vyjednávání celý unikátní areál koupila. Právě na Noc kostelů 2. června se objekt otevře veřejnosti a nabídne bohatý program, který obec připravila ve spolupráci s kulturní památkou Stará škola Křižany.

Obec začala o převodu farního areálu kostela sv. Šimona a Judy do svého majetku uvažovat v roce 2010. Kdysi byl tento areál středobodem místa, dnes je to jen chátrající komplex, ale s úžasným geniem loci, který má potenciál být opět místem setkávání nejen místních,“ řekl starosta Křižan Václav Honsejk.

Navrácení společenského života do tohoto místa je podle něj možná důležitějším úkolem než samotná záchrana historických budov, která ale musí následovat a s životem areálu snad půjde ruku v ruce. „Celá obec dnes stojí na startovní čáře, doufejme tedy, že letošní Noc kostelů bude symbolickým začátkem, znovuzrozením a navrácením tohoto krásného místa do života nás všech,“ dodal Honsejk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Spolek pro obnovu Staré školy Křižany

Štítky Noc kostelů, obnov areálu, kostel, Žibřidice, křižany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpořte záchranu barokního areálu v Žibřidicích. Navštivte Noc kostelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.