Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Lesním koupališti v Liberci bude od léta pokračovat výstavba nového zázemí

Letní sezonu symbolicky zahájilo celoročně otevřené venkovní městské Lesní koupaliště na okraji Liberce, kde se vstupné neplatí. Od léta v něm budou pokračovat práce na výstavbě nového zázemí. Začít by se mělo na přelomu června a července, řekl architekt a předseda spolku Lesní koupaliště Jan Vondrák. Spolek má koupaliště v Lidových sadech pronajaté od města od roku 2020.

„Minulý rok jsme udělali novou čističku, která je základem pro stavbu budoucí plovárny, a rekonstruovali základovou desku, která tam byla pod původní plovárnou. A na letošní rok chystáme konečně věci, které budou nad zemí a budou vidět," uvedl Vondrák.

Jako první by na řadu měly přijít sauna a nový stánek s občerstvením. „Zatím jsme zhruba na penězích, které nám obsáhnou hrubou stavbu, takže uvidíme, jak potom budeme dál pokračovat," dodal Vondrák. Zázemí staví spolek na etapy podle toho, jak je úspěšný při získávání peněz od města, grantů či od dárců.

Loni si vybudování čistírny a rekonstrukce základové desky vyžádaly zhruba 1,5 milionu korun. Pro letošní rok má spolek zatím k dispozici zhruba milion korun z participativního rozpočtu Liberce, v němž o rozdělení části peněz města rozhodují obyvatelé hlasováním. Koupaliště získalo nejvíce hlasů. „Je to pro nás významný příspěvek, ale samozřejmě to nestačí na celou stavbu. V dnešních stavebních cenách to je komplikované, ale snažíme se nějak bojovat a hledat řešení tak, aby se nám to podařilo postavit co nejrychleji," uvedl Vondrák. Celkové náklady na výstavbu zázemí koupaliště odhaduje na pět milionů korun.

Na stavu Lesního koupaliště na úpatí Jizerských hor je znát, že dlouhé roky chátralo. Je takřka bez zázemí a právě to chce spolek změnit. Koupaliště má více než sedmdesátiletou historii, jeho provoz byl ale přerušený v roce 2001. Uzavřené bylo od té doby až do léta 2018, když radnice na nejnutnější opravy vydala 7,5 milionu korun. Většina z toho šla na obnovu bazénové vany, ani ta ale není v ideálním stavu. „Když je sucho, tak přítoky nestačí doplňovat vodu. Není to odparem, ale je to tím, že vana nemá vodotěsné dno a v podstatě se nám přes něj ztrácí voda. Tak doufáme, že přes léto aspoň občas zaprší, abychom měli víc vody než minulý rok," dodal Vondrák.

V Liberci jsou přes léto v provozu už jen dvě jiná venkovní uměle vybudovaná koupaliště. Na obou se platí vstupné. Městské Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou už sezonu také zahájilo, soukromá Vápenka v Dolním Hanychově se na ni připravuje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesní koupaliště

Štítky ČR, rekreace, stavby, koupaliště, Liberec, lesák, lesní koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Takže ani ta vana není po cca dvou opravách v cajku? Rozestaví se něco (v létě???), co pak dost možná zůstane ladem? To je jak mít peníze na kelímky, ale na pivo až za rok. Já jsem za záchranu lesního koupaliště rád, ale už začínám mít dost víceletého představování, plánů, vizualizace, slibotechniky... proboha postavte tam tři budky, jednu pro chlapy a dvě pro ženský na převlečení, nějaký záchody, trochu dopucujte hřiště, jedna síť, dva balony, aby zbylo na sekání trávy, nějaký dobrovolný příspěvek a stánek a nazdar, občas nějakou akci. Ale přestaňte vymýšlet krávoviny na pětiletky.

Pondělí, 5. června 2023, 16:36Odpovědět

Na Lesním koupališti v Liberci bude od léta pokračovat výstavba nového zázemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.