Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nevidomí lidé se svými psími parťáky soutěžili v ulicích Liberce

Nevidomí a slabozrací soutěžící z celé republiky se se svými psími parťáky sjeli již po několikáté do Liberce, aby prověřili své schopnosti na Mistrovství republiky vodicích psů. Před komisaři prokazovali, že se dovedou pohybovat v běžném provozu i mezi lidmi a nenechají se zviklat ani třeba psími pamlsky.

Vítězem letošního mistrovství se stal Milan Melichar z Neratovic se psem Vitem, vicemistr je sedmasedmdesátiletý a nejstarší soutěžící Stanislav Poloprutský se svým novým dvouletým vodicím psem Hoppim. Na třetím místě se umístila Andrea Hlaváčková s Pradou z Prahy.

Mistrovství ČR vodicích psů v Liberci

Úterý, 6. června 2023, 15:55

Mistrovství ČR vodicích psů v Liberci
Mistrovství ČR vodicích psů v Liberci

Zvířata musela nejprve prokázat svou poslušnost ve zkoušce základních povelů. Následně se soutěžící se psem a dvěma rozhodčími vydali na určenou trasu ulicemi, při které musel čtyřnohý pomocník svého majitele bezpečně provést všemi úskalími městského provozu.

Liberecký závod nabídl i program pro veřejnost. Zájemci si například mohli s klapkami na očích a bílou holí projít krátký labyrint nebo se projet na dvojkole, na kterém jezdí zrakově znevýhodnění s doprovodem. K vidění byla i speciální technika pro nevidomé, fyzioterapie pro psy a úplně poprvé se představila i restaurace pro psy – Pestaurace.

Medailisté získali křišťálové ceny v podobě skleněných psů, které pro ně vyrobili studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. „Vymysleli jsme křišťálového psa, nechtěli jsme reálné zvíře, našeho psa tvoří čiré geometrické tvary. Připomíná skládačku z dětských hracích kostek,“ uvedl ředitel školy Pavel Kopřiva.

Bez téhle krásné pomoci bychom byli nuceni koupit unifikovaný zlatý pohár z plastu. Pořádání mistrovství stojí hodně peněz a my musíme s finančními prostředky zacházet úsporně,“ vysvětluje ředitel závodu, nevidomý Roman Vaněk a dodal: „Díky Jiřímu Pačinkovi, Zdeňkovi Kuncovi a teď i šenovské sklářské škole, dostane vítěz mistrovství opravdu hodnotné dílo. Také děkujeme Libereckému kraji a Statutárnímu městu Liberec. Bez jejich podpory by MČR vodicích psů vůbec nemohlo existovat.“ I ceny do předchozích ročníků totiž vytvořili místní skláři.

Úspěšní účastníci dostali  za své výkony také například pobyt i se psem ve Špindlerově Mlýně, poukázku na portrét svého psa od malířky Martiny Chlumské, nebo velký dárkový box od České mincovny, dlouhodobého podporovatele závodů vodicích psů.

Soutěž organizuje varnsdorfský spolek Život jde dál, který vedou Marcela a Roman Vaňkovi. Roman Vaněk je nevidomý, přišel o zrak v důsledku onemocnění cukrovkou. Spolek pořádá sportovní a kulturní akce pro zrakově znevýhodněné a mimo jiné organizuje i výukové besedy pro školní děti.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Fürstová, MČR vodicích psů

Štítky soutěž, nevidomí, mistrovství, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevidomí lidé se svými psími parťáky soutěžili v ulicích Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.