Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Policista zachránil život muži, kterého zastihlo nečekané krvácení

Všímavost policisty, který projížděl náhodou kolem, zachránila život devětašedesátiletému Janu Leopoldu Blaškovanovi z Liberce. Ten se obrátil na vedení policie, aby upozornil na to, jak mu jeden z policistů ve svém volnu pomohl a zveřejněním příběhu mu tak vyjádřit dík.

Událost se odehrála v neděli 14. května kolem desáté hodiny dopoledne. Muž právě jel po silnici z Chrastavy na Machnín, když se mu náhle za volantem velmi přitížilo, a proto zastavil na nejbližším možném místě v lesním úseku. Z auta ještě dokázal vystoupit, ale potom ho náhlé zhoršení zdravotního stavu ochromilo natolik, že se nemohl hýbat a jen se sesunul na kapotu auta, o kterou se z posledních sil opíral. Postihlo ho totiž krvácení z křečových žil v žaludku a tento stav ho doslova paralizoval.

Ačkoliv po silnici projelo několik řidičů, nemohl jim ani máváním nebo jinou gestikulací dát najevo, že potřebuje pomoc. Ta ale nakonec přeci jenom přišla, a to policisty z libereckého krajského ředitelství, který tudy ve svém osobním volnu náhodou projížděl a jako jediný u něj zastavil. Všiml si především jeho nepřirozeného postoje u auta, a proto chtěl zjistit, co je toho příčinou. Když ho uviděl zblízka, okamžitě přivolal Zdravotnickou záchrannou službu a tím mu zachránil život.  Sanita s posádkou byla u pacienta do sedmi minut a lékař ho po převozu do liberecké nemocnice umístil na jednotku intenzivní péče.

„Z nemocnice pana Blaškovana propustili domů po dvou týdnech. Jeho ošetřující lékař k tomu řekl, že mu náš kolega přivolal sanitu doslova "minutu po dvanácté". Pan Blaškovan je mu za záchranu života vděčný a jen na jeho přání jsme tuto událost zveřejnili. Náš kolega totiž na svém vlastním jednání nevidí nic mimořádného a o události se nikomu v zaměstnání nezmínil,“ vysvětlila mluvčí Policie ČR Ivana Baláková. O činu svého kolegy se tak v jeho práci dozvěděli až od zachráněného muže.

„Postoj našeho kolegy respektujeme, a z uvedeného důvodu ani nezveřejňujeme jeho jméno. Ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Libor Špráchal mu za jeho velké přispění k záchraně života pana Jana Leopolda Blaškovana poděkoval formou udělení kázeňské odměny,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky záchrana, policista, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ji-Hun Kim

ParalYzoval...

Neděle, 11. června 2023, 09:03Odpovědět

Policista zachránil život muži, kterého zastihlo nečekané krvácení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.