Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kostel a okolní areál v Žibřidicích obec a dobrovolníci probouzí k životu

Kostel svatého Šimona a Judy v Žibřidicích a přidružený areál podle všeho čeká nová budoucnost. Poté, co v minulosti sloužil jako léčebna, ubytovna i útočiště pro různé živly, je nyní v majetku obce Křižany. Ta společně s nadšenci a dobrovolníky chce areálu, který je kulturní památkou, vdechnout nový život.

Otevřít žibřidický areál veřejnosti zkusili Křižanští před více než týdnem a setkalo se to s velkou odezvou. Kolem sto padesáti lidí z širokého okolí, ať už z různých koutů Libereckého kraje, ale dokonce i z Prahy či Poděbrad si našli do Žibřidic cestu. Poprvé tak měli možnost si nejen celý areál prohlédnout, ale užít si i doprovodný program se zajímavou přednáškou, hudebním vystoupení i třeba ukázkami práce řemeslníků. Na dobrovolném vstupné místní vybrali prvních 14 tisíc, které poputují na podporu obnovy areálu.

„Jsme teprve na startovní čáře. Kostel jsme získali darem loni po prázdninách a faru máme oficiálně od letošního března. Teprve tak nějak zvažujeme, co dál a jak areál využít,“ popsal starosta Křižan Václav Honsejk.

Protože jde pro obec velikosti Křižan o poměrně velké sousto, zejména po finanční stránce, bez pomoci dobrovolníků a místních se neobejde. Podle všeho zdejší lidé mají o jeho oživení zájem. Za organizací akce pro veřejnost stáli právě zejména zdejší nadšenci a už mají i plno plánů do budoucna. Chtěli by zde pořádat akce dvakrát i třikrát ročně, třeba na Vánoce trhy anebo návštěvníkům předvádět ukázky práce řemeslníků a další.

Postupně začneme s opravami. Teď nás asi nejvíc trápí střecha kostela, ve které jsou díry, a proto do něj zatéká. Určitě využijeme nějaké dotační programy Libereckého kraje nebo ministerstva kultury, kde bychom získat na obnovu peníze. V první řadě ale začneme stavebně historickým průzkumem, abychom vlastně zjistili, co jsme získali,“ popsal starosta obce. Protože areál sousedí s pozemky zdejší školy, jako jedna z dalších možností využití je i propojení a využití areálu i pro školní aktivity.

Na možné podobě areálu v budoucnu by Křižany rádi spolupracovaly s mladými studenty architektury Technické univerzity v Liberci. Do budoucna také uvažují o zřízení veřejné sbírky na podporu obnovy areálu.

Kostel svatého Šimona a Judy v Žibřidicích je raně barokní sakrální stavba postavená v roce 1672. Od roku 1966 je kostel společně s farou kulturní památkou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filip Trdla, archiv obyvatel Křižan

Štítky kostel, areál, kulturní památka, záchrana, Žibřidice, Křižany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel a okolní areál v Žibřidicích obec a dobrovolníci probouzí k životu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.