Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Libereckém kraji přibylo obyvatel, je jich skoro 450 tisíc. Přirozenou cestou ale lidí ubývá

V Libereckém kraji žilo na konci března 449 913 obyvatel, je to o 736 víc než na začátku letošního roku. Za přírůstek obyvatel vděčí kraj stěhování, přirozenou cestou lidi ztratil, když jich víc zemřelo, než se narodilo. Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), byl stejný demografický vývoj v celé zemi, jediným krajem, který v prvním čtvrtletí obyvatele ztratil, byl sousední Ústecký kraj, kde přirozený úbytek obyvatel migrace nevykompenzovala.

V Libereckém kraji zemřelo za první tři měsíce letošního roku 1306 lidí, to je o 12 méně než ve stejném období loňského roku. Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví (MZ) výrazně ubylo těch, kdo podle oficiálních statistik podlehli komplikacím spojeným s koronavirem. Letos bylo takových lidí za první čtvrtletí 21, loni jich za stejné období zemřelo 143, to je téměř sedmkrát víc, a předloni dokonce 714. Počty zemřelých jsou stále vyšší než před covidem, kdy v předchozích deseti letech umíralo v prvním čtvrtletí v průměru kolem 1220 lidí.

Přirozenou cestou Liberecký kraj dál obyvatele ztrácí, stále se rodí výrazně méně dětí než před pandemií. Letos přišlo od ledna do března v kraji na svět 933 dětí, to je o 32 méně než loni. Podle statistik se před covidem méně než tisíc dětí v kraji narodilo naposledy v roce 2005 a i tehdy jich bylo víc, 979. V průměru přišlo v posledních deseti letech před koronavirovou pandemií v kraji v prvním čtvrtletí na svět kolem 1130 dětí. Přirozenou cestou přišel kraj v prvním čtvrtletí o 373 lidí.

Přirozený úbytek obyvatel pomohla ale zvrátit migrace. Do Libereckého kraje se přistěhovalo 3150 lidí, a 2041 jich odešlo, kraj tak stěhováním získal 1109 nových obyvatel. „Do kraje se přistěhovalo 1603 osob z jiných krajů České republiky a 1547 z ciziny. Do jiných krajů se odstěhovalo 1696 lidí a 345 odešlo do zahraničí," doplnila Hana Koťátková z Krajské správy ČSÚ v Liberci.

Obyvatel přibylo v prvním čtvrtletí ve všech okresech Libereckého kraje, nevýrazněji na Českolipsku. Okres měl nejnižší přirozený úbytek obyvatel, když zemřelo jen o 82 lidí víc než se jich narodilo, a výrazně pomohla také migrace, kterou získal 379 nových obyvatel. Celkově tak na konci března žilo na Českolipsku 103.641 lidí, což bylo o 297 víc než na začátku letošního roku. Po Liberecku je Českolipsko co do počtu obyvatel druhým největším okresem Libereckého kraje.

Na začátku letošního roku ubylo v Libereckém kraji sňatků, do manželství vstouplo 137 párů, to je o třetinu méně než loni, kdy bylo v kraji uzavřeno 200 manželství, důvodem ale byla loni zřejmě zajímavá únorová data. „Pro 78 ženichů a 82 nevěst se jednalo o první sňatek, do druhého a dalšího manželství pak vstupovalo 59 ženichů a 53 nevěst," doplnila Koťátková. V posledních deseti letech před covidem uzavíralo v prvních třech měsících roku v kraji sňatek v průměru 152 párů, výjimkou byl rok 2019, kdy jich bylo 170. Údaje o rozvodovosti k dispozici nejsou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, demografie, 1.čtvrtletí, ČSÚ, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji přibylo obyvatel, je jich skoro 450 tisíc. Přirozenou cestou ale lidí ubývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.