Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Od Bílého Potoka po Žibřidice. Archiv představí fotografie obcí na Liberecku

Po úspěchu výstav fotografií zmizelého Liberce nebo libereckých hospod a restaurací přichází Státní okresní archiv v Liberci s další výstavou. Tentokrát na historických fotografiích představí obce Liberecka. Zahájení výstavy spojené se Dnem otevřených dveří okresního archivu proběhne v úterý 20. června 2023 v Liberci, ve Vilové ulici.

„V minulosti jsme návštěvníkům představili dávno zmizelá místa v centru krajského města. Po nich následovaly snímky k roku 1968, městským čtvrtím, hospodám a restauracím. Zájem o historické snímky trvale stoupá, a tak budeme pokračovat s představováním dalších unikátů z našich sbírek,“ řekl k výstavě ředitel libereckého archivu Robert Filip.

Výstava dostala název Obce okresu Liberec na historických fotografiích. „Vizuálně opouštíme samotný Liberec a vydáme se do měst a obcí v jeho okolí,“ dodal ředitel.

Od Bílého Potoka k Žibřidicím

Výstavu připravila kurátorka Jana Pažoutová, která vybírala ze stovek historických snímků z různých časových období. „Na výstavních panelech jsou k vidění obrázky z různých časových období. Mimo jiné zachycují města Český Dub, Frýdlant, Hodkovice nad Mohelkou, Hrádek nad Nisou, Chrastava nebo Osečná. Nabídnou pohled na typické stavby a známé památky. Představí se ale i nevšední a dnes už zmizelá místa. K okresu Liberec dnes spadá i Jablonné v Podještědí, proto jsme zařadili i fotografie zámku Nový Falkenburk, pořízené členy průmyslnické rodiny Liebiegů,“ uvedla kurátorka.

Na výstavě jsou zastoupeny obrázky z Arnoltic, Bílého Potoka, Chotyně, Kryštofova Údolí, Křižan, Lázní Libverda, Kunratic, Václavic nebo Žibřidic a celkem nabídne téměř 250 fotografií.

Výstava bude zahájena v úterý 20. června v rámci Dne otevřených dveří archivu. Kromě výstavy nabídne i prohlídku prostor archivu s archivářem Petrem Kolínem, a to v 10, 15 a 17 hodin.

Expozice Obce okresu Liberec na historických fotografiích zůstane v libereckém archivu přístupná v pracovních dnech do konce září. A to, v pondělí a ve středu od 8 do 16:30 hod. V úterý, ve čtvrtek a v pátek je z provozních důvodů nutné předchozí objednání na sokaliberec@soalitomerice.cz nebo telefonicky na 605 244 885.

Státní okresní archiv Liberec

Činnost a fungování archivů v ČR, stejně jako právo veřejnosti nahlížet a studovat uložené materiály, upravuje zákon č. 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů v platném znění. Na jeho základě Státní okresní archiv Liberec (SOkA) odborně zpracovává a zpřístupňuje písemnosti úřadů státní a komunální správy, materiály firem, spolků, škol, církevních institucí či písemnosti významných osob našeho regionu. Nejstarší archiválie jsou ze 14. století. Velká část písemností pochází ze 17. - 19. století. Největší množství tvoří materiál vzniklý ve století dvacátém. Převážná část materiálů do roku 1945 je s ohledem na charakter zdejšího osídlení psána německy. Návštěvníkům a badatelům je k dispozici i archivní knihovna se zhruba 24 000 tituly knih, novin a dalších publikací. V depozitářích archivu se nachází více než 6 250 bm (běžných metrů) archiválií tvořících více než 2300 archivních souborů. (Archiválie se měří na běžné metry resp. kilometry - tedy písemnosti, knihy, krabice - vyrovnané pěkně v řadě za sebou). Množstvím uložených archiválií patří Státní okresní archiv Liberec k největším okresním archivům v ČR. SOkA Liberec je organizační jednotkou Státního oblastního archivu v Litoměřicích.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní okresní archiv Liberec

Štítky archiv, liberec, výstava, fotografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od Bílého Potoka po Žibřidice. Archiv představí fotografie obcí na Liberecku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.