Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Janově nad Nisou dokončili rekonstrukci tramvajového překladiště

Bývalé překladiště pro tramvaje v Janově nad Nisou, které bylo součástí zaniklé trati mezi Janovem, Jabloncem nad Nisou a Rychnovem u Jablonce, probudila obec opět k životu. Překladiště zrenovovala, zpřístupnila lidem a doplnila informačními tabulemi s údaji o někdejší prosperující trati. Expozici doplnil i zrenovovaný nákladní vagónek.

Rekonstruovat jsme začali překladiště na jaře roku 2022 a na podzim bylo hotové, náklady na rekonstrukci přesáhly dva miliony korun. Pak se naskytla možnost opravit vagónek a získat ho sem, což přišlo na dalších 600 tisíc korun. Nyní jsme nově nainstalovali informační tabule, provedli terénní úpravy a stačí dosít trávu a je hotovo,“ popsal starosta Janova Daniel David.

Vagónek získali do Janova od libereckého Boveraclubu. Jde o jeden ze dvou, které zhruba před patnácti lety jeho členové vyzvedli ze zahrady, kde je zahrádkáři využívali jako altánky. Jeden z nich je k vidění v nálezovém stavu v Technickém muzeu v Liberci, druhý od nynějška v Janově nad Nisou.

Překladiště v Janově je asi největší pozůstatek po jabloneckých tramvajích. Jde o bývalé tramvajové překladiště, do kterého se nákladními tramvajemi vozilo zboží, hlavně z překladiště z Brandlu nebo z Rychnova. Tady se to uskladnilo a pak když bylo potřeba, opět odváželo,“ popsal Tomáš Krebs z Boveraclubu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky rekonstrukce, tramvaje, překladiště, Janov nad nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Janově nad Nisou dokončili rekonstrukci tramvajového překladiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.