Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ovocnáři vykáceli milion stromů a keřů kvůli ztrátám. Letošní úroda bude nižší

Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování, vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. Úroda ovoce kvůli tomu klesne. S odkazem na aktuální data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR.

Podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to označil za "hloupé řeči".

Údaje o plochách sadů, které jsou k 31. květnu, potvrdily předpovědi ovocnářů ze začátku roku, že v Česku ubude přibližně desetina sadů. "Ovocné stromy na polích nahrazují rentabilnější plodiny, například obiloviny či řepka," řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

S úbytkem sadů dál klesá soběstačnost Česka v produkci čerstvého ovoce. Nyní se podle ovocnářů soběstačnost v závislosti na objemu sklizně a spotřebě pohybuje mezi 30 až 40 procenty.

V roce 1989 bylo v Česku 23.000 hektarů sadů, od té doby tak zmizelo 51 procent sadů. Výrazný pokles nastal v posledních deseti letech, kdy plochy klesly o 36 procent.

Podle Agrární komory a Ovocnářské unie ČR se naplňují černé scénáře českého ovocnářství. "Ovocnáře dohnaly vysoké náklady a nízké výkupní ceny k likvidaci stovek hektarů sadů. Pro řadu z nich se přitom jedná o podnikání, které jejich rodina provozovala několik generací. Někteří dokonce zvažují opustit podnikání v zemědělství a dělat něco jiného, aby vůbec byli schopni uživit své rodiny," uvedl prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Nejvíce ovocnářské podniky, kterých je v Česku asi 1000, likvidovaly sady jablek, broskví a višní. Plochy jabloní, které jsou nejpěstovanějším ovocem, meziročně klesly o 11 procent na 5236 hektarů. Bude to znamenat snížení úrody jablek přibližně o 10.000 tun, odhadli ovocnáři. Loni se v Česku sklidilo přes 138.000 tun jablek.

Ovocné sady musely být redukovány i v Královéhradeckém kraji. Kvůli levným jablkům z dovozu, byly zlikvidovány desítky hektarů sadů.

Agrární komora a Ovocnářská unie vidí hlavní příčinu současné situace v dovozu levného ovoce obchodními řetězci. Obchodníci podle zemědělců využili situace, kdy se kvůli válce na Ukrajině začaly v Evropě hromadit přebytky ovoce, především polská jablka. Po vypuknutí války totiž jablka nemohla směřovat dál na východní trhy, kam byla původně určená. Ovocnářská unie odhadla, že na kilogramu konzumních jablek z loňské sklizně pro trh měli pěstitelé kvůli poklesu ceny a zvýšeným nákladům ztrátu čtyři koruny, tedy celkem asi 250 milionů korun.

Loni se do Česka podle ovocnářů dovezlo 57.435 tun jablek, z nichž přes 24.000 tun tvořila jablka z Polska. "Loni si nechávali obchodníci dovážet polská jablka za cenu 10,68 koruny za kilogram. Tím podráželi ceny domácích pěstitelů, kteří v loňském roce prodávali kilogram jablek za 13,08 koruny za kilogram, což zároveň bylo meziročně o deset procent méně. Taková cena nepokryje pěstitelům ani náklady na produkci," uvedly Agrární komora a Ovocnářská unie.

Podle předsedy ovocnářů Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh. "V reklamních letácích často hovoří o podpoře lokální produkce od malých farmářů, ale ve skutečnosti jim jde jenom o co největší obchodní přirážku a je jim lhostejné, jestli produkt pochází z Česka nebo ze zahraničí," uvedl.

Nejvíce jablek je do České republiky dováženo z Polska. Následuje Itálie, Slovensko a Maďarsko.

"Velká část sadů, které se tady kácejí, jsou sady, kterým už stejně končila životnost, musely by se kácet úplně stejně letos nebo příští rok. Pan Ludvík jen zneužívá situace a lže lidem, protože to, co skutečně dělá, by stejně dělal v každém případě," řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Není podle něj pravda, že by řetězce v Česku neodebíraly ovoce od lokálních producentů. "Pokud by se pan Ludvík místo hloupých řečí snažil navýšit produkci českého ovoce, tak všechno by obchodní řetězce bez problémů prodaly. Problém je u ovocnářů, kteří nejsou schopni expandovat," dodal.

Další snižování soběstačnosti v produkci ovoce a prohloubení závislosti na dovozu bude podle Doležala znamenat horší kvalitu dováženého zboží a větší kolísání cen. Kácení sadů změní i ráz české krajiny. Možnou stoprocentní soběstačnost v potravinách však označil za mýtus. "K uspokojení poptávky zákazníků je nezbytné ovoce dovážet, protože v Česku není většina druhů dostupná celoročně a pro jejich skladování chybí dostatečné kapacity," dodal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, sad, ovoce, jablko, Agrární komora České republiky, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ovocnáři vykáceli milion stromů a keřů kvůli ztrátám. Letošní úroda bude nižší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.