Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Novými držiteli titulu Mistr tradiční rukodělné výroby jsou sklářka a tesař

Ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby získali další dva řemeslníci z regionu, konkrétně tesař Petr Klíma a sklářka Jarmila Volejníková. Ocenění se udělují na dobu neurčitou a jeho držitelé mimo jiné získají i logo, které mohou používat k propagaci svých výrobků.

Každým rokem přibydou do seznamu Mistrů tradiční rukodělné výroby, na návrh Muzea Českého ráje jako pověřeného pracoviště pro tradiční lidovou kulturu, další jména výjimečných řemeslníků. Velmi si vážíme toho, že udržují tradiční řemesla živá,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jarmila Volejníková pracuje v rodinné firmě Rautis v Poniklé, kde vyrábí vánoční ozdoby ze skleněných foukaných perlí a v roce 2019 se dočkala ozdoby dočkaly zápisu na reprezentativní seznam kulturního dědictví lidstva UNESCO. V roce 2022 byla Jarmila Volejníková nominována i na titul Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje. Výrobu ozdob dobře znala od své babičky. V provozovně v Poniklé, kde pracuje, začala pracovat na montáži nových vzorů zakázek. Kromě foukání do forem a chemicky náročného stříbření perlí ovládá všechny procesy výroby.

Petr Klíma se věnuje tradičnímu šindelářství a tesařskému řemeslu. Ručně štípaný šindel, který vyrábí, dosahuje vysoké kvality a trvanlivosti. Od dětství se zajímal o práci se dřevem. Po absolvování základního kursu pro tesaře se rozhodl vystudovat tento obor na Středním odborném učilišti v Trutnově. Dálkové studium si doplnil o praktickou výuku pod vedením tesaře Ondřeje Protivy. Sám se naučil ručně vyrábět šindel, který chápe jako logický doplněk k tesařskému řemeslu. Od roku 2018 se pyšní oceněním Regionální produkt Český ráj pro jeho štípaný modřínový šindel, repliky historických luků a šípů a řezbářské nože.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky mistr, řemeslo, tradice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novými držiteli titulu Mistr tradiční rukodělné výroby jsou sklářka a tesař  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.