Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kvalita vody ve většině koupališť v Libereckém kraji je výborná, zhoršenou kvalitu mají čtyři

Kvalita vody ve většině venkovních koupališť v Libereckém kraji je výborná. Zhoršenou mají čtyři ze 34 umělých nádrží, rybníků, jezer či přehrad, které hygienici v kraji pravidelně kontrolují. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Na druhém z pěti stupňů hodnocení jsou přírodní koupaliště v Zákupech, Nedamově u Dubé na Českolipsku a v Sedmihorkách v Českém ráji. Mírně zhoršenou kvalitu vody v těchto rybnících značí snížená průhlednost. Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání v nich osprchovali. Riziko zdravotních obtíží je malé.

Ještě o jeden stupeň horší kvalitu má voda v Máchově jezeře. Stejně jako v předchozích letech to je kvůli zvýšenému výskytu sinic. Třetí stupeň hodnocení hygieniků značí, že voda v jezeře není vhodná ke koupání citlivých jedinců, mezi něž patří těhotné ženy, děti či alergici. I po koupání v Máchově jezeře by se lidé měli na základě doporučení hygieniků osprchovat.

Naopak výborná kvalita vody je například v Hamerské jezeře na Českolipsku či zatopeném lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou i přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou. S koncem června zahajuje sezonu i většina umělých koupališť v kraji. Po dvou letech bude v provozu také koupaliště v Košťálově na Semilsku, které je po modernizaci zhruba za 43 milionů korun. Slavnostní zahájení sezony v Košťálově chystají na sobotu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Geoportál Liberecký kraj

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody ve většině koupališť v Libereckém kraji je výborná, zhoršenou kvalitu mají čtyři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.