Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Česku se smráka nad prodejnami ENAPO. Firma podala návrh na insolvenci

Brněnský krajský soud vyhlásil úpadek společnosti ROSA market z Kroměříže, která provozuje síť prodejen se smíšeným zbožím ENAPO, kerá má několik prodejen i v Libereckém kraji. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma na sebe minulý týden podala insolvenční návrh, žádala v něm povolení reorganizace, protože se dostala do platební neschopnosti. Podle insolvenčního návrhu má závazky přesahující 430 milionů korun, z toho závazky po lhůtě splatnosti jsou asi 130 milionů korun. Společnost zaměstnává zhruba tisícovku lidí.

Insolvenční správkyní ustanovil krajský soud společnost Hart & Partners z Prahy. Soud vyzval věřitele, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili do dvou měsíců od zveřejnění rozhodnutí o úpadku. Přezkoumání přihlášených pohledávek soud nařídil na 15. listopadu do budovy Krajského soudu v Brně v Husově ulici. Na stejném místě se po přezkumném jednání uskuteční schůze věřitelů. Její součástí bude i volba věřitelského orgánu a hlasování o způsobu řešení úpadku dlužníka.

Firma v insolvenčním návrhu uvedla, že přestala být schopna hradit své peněžité závazky a ke dni podání insolvenčního návrhu je v úpadku. Mezi velkými věřiteli jmenuje potravinářský koncern Orkla Foods Česko a Slovensko, producenta nápojů Kofola, obchodníka s obalovými materiály a čerstvými konzumními vejci Schubert partner a společnost ČEZ ESCO. Z insolvenčního návrhu vyplývá, že po vytvoření opravných položek dle doporučení auditora dosáhne výsledek loňského hospodaření firmy ROSA market ztráty zhruba 120 milionů korun a její vlastní kapitál bude v minusu přibližně 40 milionů korun.

Pod značkou ENAPO působí vedle více než stovky vlastních prodejen společnosti také skupina franšízových obchodů. Nachází se ve městech a obcích po celé České republice. V nabídce zboží najdou zákazníci jak produkty od největších dodavatelů a známých značek, tak i výrobky tradičních českých značek a regionálních dodavatelů. Sortiment obohacuje skupina výrobků vlastních značek AVE a Ríša. V obchodním rejstříku je společnost ROSA market zapsaná od roku 1997.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky Enapo, Potraviny, Insolvence, Soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku se smráka nad prodejnami ENAPO. Firma podala návrh na insolvenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.