Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vrabčáci i Jablonečané se loučili s Pavlem Žurem písní a potleskem

Hořící svíčky a květiny před jabloneckým divadlem a píseň Má hvězda, kterou na rozloučenou zazpívali svému zesnulému sbormistrovi Pavlu Žurovi současní i bývalí členové Dětského pěveckého sboru Vrabčáci. Souboru, který pro něj byl srdcovou záležitostí už od jeho založení v roce 1992. K písni se připojili i mnozí Jablonečané.

„Každý Vrabčák k němu měl svůj osobní vztah, byl ikonou jablonecké kultury a zazpívat mu jeho oblíbenou hvězdu bylo pro nás jakýmsi vyznáním a uznáním. Navždy budeme vzpomínat na bílé silonky a KEEP SMILING,“ uvedla Simona Havlová, dlouholetá členka Vrabčáků i za ostatní bývalé a současné zpěváky.

Nechyběl dlouhotrvající potlesk a reprodukovaná dojemná skladba Ave Maria v provedení Lucie Bílé, která byla dlouholetou přítelkyní Pavla Žura a s Vrabčáky řadu let spolupracovala na mnoha hudebních projektech.

Prostřednictvím překvapených i dojemných vzkazů se s ředitelem jabloneckého divadla loučí i mnohé osobnosti nejen kulturního světa, včetně zmíněné mnohonásobné zlaté Slavice. „Ani ve snu by mě nenapadlo, že se vidíme naposledy. Děkuji za všechno, Pavlíčku,“ okomentovala na sociálích sítích Lucie Bílá náhlý odchod Pavla Žura.

Poslední rozloučení v divadle
Uskuteční se v pátek 30. června 2023
Od 10.00 do 12.00 hodin se může přijít s ředitelem Pavlem Žurem rozloučit veřejnost.

Ve 12.00 hodin začne rozlučkový obřad s kulturním programem, rovněž přístupný.

Připojila se i další z jeho hudebních přítelkyň, šansoniérka Zlatka Bartošková: „Pavle, takhle to nemělo být. Lidi, kteří umí měnit svět kolem sebe k lepšímu nemají odcházet tak brzy. Děkuju za všechna naše setkání a krásné věci, které jsme spolu stvořili. Ne vždy jsme se shodli, ale tak to má být. Každý jsme jiný a každý něčím jediný. Budeš moc chybět, nikdy na tebe nezapomenu.

Loučí se i další přátelé, například operní pěvec Dušan Růžička, europoslanec Tomáš Zdechovský, fotograf Pepíno Hurta, osobnost ředitele vzpomněli i hejtman Libereckého kraje Martin Půta či primátor Jablonce Miloš Vele a další regionální osobnosti.

Pan Žur byl jedinečný a udělal toho pro Jablonec a zdejší kulturu opravdu hodně, myslím, že bude těžké ho nahradit a kultura u nás už nebude to, co bývala, Je strašné, co se stalo. Takový veselý a milý člověk,“ okomentoval jeden z účastníků rozlučky u divadla Josef Navrátil. Vzpomínají na něj lidé na sociálních sítích, jeho kolegové i spolupracovníci.

Pavel Žur byl od mládí milovník hudby a všeho kulturního, ostatně vedli ho k tomu i jeho rodiče, kteří byli oba muzikanti a učili mimo jiné v ZUŠ Jablonec, kde společně vedli i dětský sbor Jizerka, kde se jejich syn Pavel poprvé, ještě jako mladík dostal k práci s nejmenšími zpěváčky. Sám pak na Základní škole Mozartova nejenom vyučoval hudbu, ale i vedl sbor Vrabčáci, a to až dosud. Od roku 1999 byl ředitelem Městského divadla v Jablonci nad Nisou a v letech 2011 – 2012 současně řídil i divadlo v Kutné Hoře.    

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto čtenář Drbny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrabčáci i Jablonečané se loučili s Pavlem Žurem písní a potleskem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.