Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pohonné hmoty v Libereckém kraji dál zdražují, rychleji roste cena nafty

Pohonné hmoty v Libereckém kraji dál zdražují, rychleji roste cena nafty. Od minulého týdne nafta zdražila o dalších 49 haléřů, aktuálně je litr v průměru za 31,98 Kč. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměrně po 37,24 Kč, před týdnem byl o sedm haléřů levnější. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 10,57 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 16,26 Kč na litru víc.

Ceny pohonných hmot vyhnala loni do rekordní výše ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února. Cena nafty v kraji kulminovala 13. března loňského roku, kdy motoristé platili za litr v průměru 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejníž se cena nafty dostala na konci května, kdy byl litr za 30,66 Kč, navzdory zdražení jsou ale ceny nejníž od roku 2021. Benzin se loni dostal na maximum 6. července, kdy byl v kraji litr v průměru za 47,95 koruny. Za poslední čtyři měsíce byl benzin nejlevnější na konci května, od té doby zdražuje.

Paliva ale zdražují v celém Česku, cena benzinu vzrostla v průměru o sedm haléřů a aktuálně za litr řidiči dají 37,36 koruny. Nafta zdražila o 52 haléřů, litr teď průměrně přijde na 32,34 Kč. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 36,97 Kč. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 31,78 koruny. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 38,33 Kč, nafta se tam tankuje po 33,84 koruny za litr.

V Libereckém kraji jsou ceny pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně nebo stejně platí za pohonné hmoty jen řidiči v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 37,05 koruny a naftu po 31,72 Kč. Nejvíc platí při tankování řidiči na Jablonecku, kde je litr benzinu v průměru za 37,50 Kč a nafta po 32,21 koruny.

V Česku je od loňského června snížená spotřební daň z nafty o 1,50 koruny na litr, opatření mělo ulevit dopravcům kvůli loňským vyšším cenám nafty. Vláda navrhuje vrátit daň na původní úroveň od letních měsíců místo od příštího roku, návrh budou projednávat poslanci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pohonné hmoty, benzín, nafta, ceny, lierecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohonné hmoty v Libereckém kraji dál zdražují, rychleji roste cena nafty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.